Volkswagen Sharan opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Sharan spalanie diesel (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Sharan

diesel

Liczba ocen: 65

Średnia ocena: 8.18/10

Volkswagen Sharan spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
-.--/-.--
7.89
trasa
-.--/-.--
6.14
cykl mieszany
-.--/-.--
6.87

Oceny VOLKSWAGENA SHARAN

2010-02-18

Ogólna ocena:

9/10

Z samochodu jestem bardzo zadowolony i mogę go polecić osobom, które od jazdy agresywnej i z piskiem opon spod świateł, wolą stateczną jazdę z rodziną na dłuższe wypady, które cenią komfort i bezpieczeństwo. Nigdy się jeszcze tak nie zdarzyło, żebym został nagle czymś niemile zask...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje z lekkim klekotem, ale do zniesienia dla ucha. Skrzynia biegu na zimnym lekko haczy, ale podobno Sharany tak mają. Co do przyspieszenia, to mogłoby być lepiej, ale trzeba pamiętać, że przy prawie 2t. 115 koników to niewiele, choć jak się go dobrze nakręci na obrotach to moż...
Opinia o komforcie:
Resorowanie przy komplecie pasażerów jak i przy jeździe samemu jest wystarczające, choć nie takie jak np. we francuzach. Fotele są wygodne, choć jak dla mnie szkoda, że nie mają lepszego trzymania bocznego jak i wyprofilowania w odcinku lędźwiowym. Mimo tych uwag samochodem jedzie się wy...
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca dla pasażerów I, II jak i III rzędu jest naprawdę wystarczająca do swobodnego przemieszczania się. Możliwość aranżacji wnętrza jest duża. Bagażnik zadowoli nawet najbardziej wymagających, pod warunkiem, że nie mamy włożonych foteli III rzędu, bo wtedy staje się on ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo wygodnie, sztywno, dzięki czemu nie układa się na zakrętach. U mnie czuć lekkie drgania kierownicy, ale to może być spowodowane jakością naszych dróg. Wspomagania działa tak jak powinno - lekko się kręci kierownicą, ale czuć cały czas, że to my mamy pełną...

2011-02-14

Ogólna ocena:

9/10

Co tu napisać,polecam Sharana w dieslu, sam mam taki egzemplarz ja akurat dobrze trafiłem, ogólnie jestem zadowolony.
Opinia o układzie napędowym:
...Ja akurat mam wersję z silnikiem 1,9TDI/90KM 1Z, i powiem szczerze że jest to jednostka bardzo niezawodna (o ile się regularnie dba),dla minie jak i dla mojej 4-ro osobowej rodziny w pełni wystarcza. Demonem szybkości to on nie jest ale chyba nie o to chodzi kupując takie auta
Opinia o komforcie:
ogólnie ok...jest obszerny - pakowny i bardzo wygodny na dalekie trasy. Ja szczerze polecam.
Opinia o nadwoziu:
duuużo miejsca z przodu,pasażerowie nigdy nie narzekali na wygodę podczas jazdy,bagażnik jak w dostaw-czaku, dla mnie jakość tapicerki na drzwiach pozostaje wiele do życzenia - kurczy się i odrywa a mam Sharana z 96`, fajne możliwość daje aranżacji wnętrza - ustawianie foteli 2 i 3 ...
Opinia o układzie jezdnym:
Nic nie stuka,nie puka...jak się dba. Co do parkowania - wiadomo gabaryty auta i ciężar 1800kg możne być utrudniony dla młodego kierowcy ale jak się zainstaluje kamerkę cofania - miodziooo

2010-02-18

Ogólna ocena:

6/10

Ogólnie jednak to dobry wybór. Dużo miejsca i wygoda podróżowania dla 7 osób. Duża powierzchnia załadunkowa.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje dobrze we wszystkich zakresach jednak masa samochodu jest duża, więc przyspieszenie nie jest zadawalające , ale to jest Van a nie sportowe auto.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodny rodzinny samochód. W moim modelu fotele przednie można odwrócić i w czasie postoju jest to bardzo przydatne.
Opinia o nadwoziu:
Samochód wygodny i bardzo przestronny. Aranżacja wnętrza na bardzo wysokim poziomie. Układy siedzeń można dowolnie zmieniać.
Opinia o układzie jezdnym:
Z powodu przedniego napędu słaby skręt. Widoczność do tyłu niewystarczająca - przy parkowaniu niewidoczne przeszkody do 1,6 m od ziemi.

2008-02-09

Ogólna ocena:

8/10

Wielkość auta daje wrażenie, że jest drogie w utrzymaniu, w praktyce kosztuje tyle co passat, warte uwagi,
Opinia o układzie napędowym:
jak na technologię sprzed 10 lat to rewelacja. A teraz to normalka, albo nic szczególnego.
Opinia o komforcie:
Super w zimie na narty w góry, wysokie podwozie, cieżko sie zakopać, ciężki nie wpada tak łatwo w poślig.
Opinia o nadwoziu:
Dobry do przewożenia dużych, elementów np. mebli. Płaska podłoga ułatwia załadunek.
Opinia o układzie jezdnym:
Super autko dla dużej rodzinki, lub prowadzenia działalności. Wspaniały na dalekie wyjazdy z dużym bagażem, na narty czy jako taxi. Wygodne, duże jak mały bus, a pali i prowadzi sie jak osobowe. Wogle ma charakterystykę osobowego i zachowuje sie jak osobowe. Opłaty na autostradach jak za o...

2009-07-20

Ogólna ocena:

8/10

Zalety to pakowność , zawinność , wygoda . Wadą dla niektórych może być cena, utrzymująca się na dosyć wysokim pułapie , dotyczy to oczywiście samochodów "godnych uwagi".
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1.9 TDI to dobra i sprawdzona już jednostka . Skrzynia biegów jak dla mnie modłaby być trochę szybsza ale to tylko jak dla mnie bo przecież nie możemy zapomnieć że nie jest to samochód rajdowy !
Opinia o komforcie:
Jazda samochodem załadowanym jak i pustym jest zawsze bardzo miła i komfortowa .
Opinia o nadwoziu:
Jeden i podstawowy minus materiałów wykończeniowych to zchodzący laminat z uchwytów na drzwiach samochodu .
Opinia o układzie jezdnym:
Środek ciężkości umieszczony dosyć wysoko ale i tak jak na samochód rodzinny , 7 osobowy , to przy pełnym obciążeniu prowadzi się lekko przyjemnie i niczego więcej mu nie brakuje .

Średnie oceny VOLKSWAGEN SHARAN

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
69.23%
głosów 45
Raczej tak
24.62%
głosów 16
Trudno powiedzieć
1.54%
głosów 1
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
4.62%
głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.1/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
7.5/10
Silnik
8.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.2/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.5/10
Wyciszenie
7.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
9.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.3/10
Możliwość aranżacji
8.6/10
Karoseria
8.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.2/10
Elektronika
6.3/10
Naprawy
Niezawodność
6.3/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
24
Spalanie
8
Niezawodność
5
Wnętrze
5
Inne
3
Napęd
2
Nadwozie
2
Widoczność
1
Wentylacja i ogrzewanie
1
Nic
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
15
Wentylacja i ogrzewanie
8
Awaryjność
4
Wnętrze
4
Widoczność
3
Inne
2
Komfort jazdy
2
Spalanie
2
Napęd
2
Układ jezdny
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Sharan brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Touran.

Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Sharan

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 122

Volkswagen Sharan comfortline 1900 tdi 115KM 2002r. van

Ocena ogólna

Z samochodu jestem bardzo zadowolony i mogę go polecić osobom, które od jazdy agresywnej i z piskiem opon spod świateł, wolą stateczną jazdę z rodziną na dłuższe wypady, które cenią komfort i bezpieczeństwo. Nigdy się jeszcze tak nie zdarzyło, żebym został nagle czymś niemile zaskoczony przez to autko.

Układ napędowy

Silnik pracuje z lekkim klekotem, ale do zniesienia dla ucha. Skrzynia biegu na zimnym lekko haczy, ale podobno Sharany tak mają. Co do przyspieszenia, to mogłoby być lepiej, ale trzeba pamiętać, że przy prawie 2t. 115 koników to niewiele, choć jak się go dobrze nakręci na obrotach to może być. No cóż to nie rajdówka, a vanik do rodzinnych wyjazdów.

Widoczność

Widoczność z przodu bardzo dobra, natomiast do tyłu może przeszkadzać środkowy zagłówek. Widoczność w lusterkach bardzo dobra, a dzięki dzielonemu lewemu lusterku nie występuje problem martwego pola.

Komfort

Resorowanie przy komplecie pasażerów jak i przy jeździe samemu jest wystarczające, choć nie takie jak np. we francuzach. Fotele są wygodne, choć jak dla mnie szkoda, że nie mają lepszego trzymania bocznego jak i wyprofilowania w odcinku lędźwiowym. Mimo tych uwag samochodem jedzie się wygodnie nawet przy dużych odległościach. Plusem przednich foteli są na pewno podłokietniki i możliwość obrócenia ich do pasażerów np. w czasie postojów. Wyciszenie powiedzmy poprawne, choć pow. 100 km/h może przeszkadzać dochodzący z zewnątrz szum powietrza.

Nadwozie

Ilość miejsca dla pasażerów I, II jak i III rzędu jest naprawdę wystarczająca do swobodnego przemieszczania się. Możliwość aranżacji wnętrza jest duża. Bagażnik zadowoli nawet najbardziej wymagających, pod warunkiem, że nie mamy włożonych foteli III rzędu, bo wtedy staje się on symboliczny.

Układ jezdny

Auto prowadzi się bardzo wygodnie, sztywno, dzięki czemu nie układa się na zakrętach. U mnie czuć lekkie drgania kierownicy, ale to może być spowodowane jakością naszych dróg. Wspomagania działa tak jak powinno - lekko się kręci kierownicą, ale czuć cały czas, że to my mamy pełną kontrolę. Hamulce nigdy mnie jeszcze nie zawiodły i udało mi się zawsze zatrzymać na czas. Jedyny mankament tego samochodu to średnica zawracania i trzeba się nie raz nagimnastykować, żeby zaparkować na ciasnym parkingu.

Naprawy

Awaryjność tego samochodu jest niewielka w porównaniu np. z Fordem. Najczęściej wymienia się łączniki, ale to suma złych u nas dróg i wagi samochodu. Jak na razie to jedyne "większe" naprawy w moim Sharanku.

Wentylacja i ogrzewanie

Słabą stroną wszystkich Sharanów jest parowanie szyb zimą. U mnie ten problem udało się w pewnym stopniu zmniejszyć, ale dopiero po naprawie klimy i wabesco.

Elektryka/elektronika

Elektronika mnie jeszcze nigdy nie zawiodła.

Zobacz również opinie:

Volkswagen Sharan: hatchback, mini-van, terenowy, van

Volkswagen Sharan: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Sharan: 1.8, 1.9, 2.0, 2.8, 8.0

Volkswagen Sharan: 2008, 2007, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995