Volkswagen Sharan opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Sharan spalanie benzyna+gaz (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Sharan

benzyna+gaz

Liczba ocen: 17

Średnia ocena:

8.47/10

Volkswagen Sharan spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.28/13.90 -.--
trasa 9.79/10.76 -.--
cykl mieszany 11.14/12.43 -.--

Sharan

OCENY VOLKSWAGENA SHARAN


Ogólna ocena:  

10/10


ogromny komfort dla kierowcy i pasarzerów ,przestrzeń i swoboda
Opinia o układzie napędowym:
początkowo wydawało mi się że tak wielki samochód będzie bardzo powolny opinie znajomych były niepochlebne ,ktoś mi poradził jak chcesz taki samochód to z mocnym silnikiem i miał rację, jest niesamowite przyspieszanie i wyprzedzanie to czysta poezja najmniejszych problemów przyspiesza ...
Opinia o komforcie:
samochód zachowuje się doskonale pełny czy pusty koleiny nie stanowią większych problemów lecz nie sposób o nich zapomnieć od czasu do czasu przypominają o sobie lecz to nie to co w mniejszych autach włosy nie stają dęba,z racji tego że auto jest wysokie na tylnych fotelach rzuca na nie...
Opinia o nadwoziu:
w rocznikach z przed 2000 malo schowków a po 2000 jest ich sporo tylko niektóre wydają denerwujący odgłos trzeszczenia aby to wyeliminować powykładałem je niękką gąbką
Opinia o układzie jezdnym:
z racji tego ze to duży samochód trudno znalezć miejsce do swobodnego parkowania,ale z czasem to mija i po wyczuciu samochodu wciska się prawie wszedzie a że się swobodnie kieruje przestaje to być problemem
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo przyjemna i wygodna jazda,dużo przestrzeni w środku,czyli pakowny.Jazda nie męczy.Fotele twarde ale właśnie przy dłuższej jeździe nie czuć tego widocznie tak ma być.Kiedyś jeździłam OMEGĄ A.Fotele mieła mięciutkie jak kanapa w domu,ale przy dłuższej jeździe nie bylo to zbyt...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo cicho i stabilnie zarówno na etylinie i na gazie.Gaz sekwencja STAG 3.
Opinia o komforcie:
Słabo wykończone plastiki we wnętrzu.Podwozie elastyczne.Komfort jazdy rewelacyjny,chociaż przy prędkości powyżej 140km/h słychać świst powietrza przy uszczelkach drzwi
Opinia o nadwoziu:
Bardo łatwy demontaż tylnych foteli i szybko uzyskujemy bardzo dużo przestrzeni ładunkowej
Opinia o układzie jezdnym:
Troche wynosi na mocnych zakrętach i przednie słupki ograniczają widoczność z przodu na boki.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


SUPER samochód. Na każdą okazję.Do pracy, do miasta, na wakacje. Mam go długo i jestem zadowolony. Nie wiem jak inne ale silnik 1,8T + instalacja LPG Holenderska jest rewelacyjnie mocny i ekonomiczny.
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia dość twarda ale bardzo mocna i trwała, najlepsze przyspieszenie zauważyłem od 2 tys.obrotów.
Opinia o komforcie:
bez zastrzeżeń, trzeci rząd foteli mógł by być nieco węższy (same fotele)
Opinia o nadwoziu:
przestawiać i ustawiać siedzenia można w różnej konfiguracji, przy trzecim rzędzie (wersje 6 i 7 osobowe) bagażnik wielkością jest jak zwykłym aucie. Po 12 latach żadnej korozji, lekkie ślady na felgach i zamocowaniach amortyzatorów ale to pikuś. Blacha jak to w VW. Jak dzwon. Mam wers...
Opinia o układzie jezdnym:
rewelacja, pięknie się trzyma drogi, kierownica chodzi lekko, słucha się nad sterownie, przy pakowaniu nie ma problemu, świetnie oszklony, nie potrzeba czujników
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
można jechać 60km/h na 5 biegu i spokojnie się rozpędzać, skrzynia ma fajne przełożenia, ale brakuje 6biegu na zbicie obrotów, przyspieszenia zadowalające, pamiętajmy, ze to auto wazy...
Opinia o komforcie:
jak wspominałem dla mnie za miękki, fotele super, wszędzie siedzi się dobrze i komfortowo, z tyłu dla mega wysokich trochę za nisko, ale zapraszam ich do przodu i po problemie, wyciszenie - powyżej 140 szumi i im szybciej tym głośniej.
Opinia o nadwoziu:
niby ocynk a jednak tu i tam ruda wychodzi, miejsca wszędzie wystarczająco, bagażnik super przy 5 fotelach, przy 7 malutko, ale coś za coś, fotele ze skóry SUPER sprawa.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny jak na tamte czasy rewelacja, nic nie stuka i nie puka, trochę miękki jak dla mnie. Hamulce super, parkowanie no cóż trzeba mieć wyobraźnie, ja zamontowałem dla żony czujniki parkowania.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Dobre, w miarę elastyczne auto ale lepszy byłby 1,9TDi 90 lub 110 koni.
Opinia o układzie napędowym:
2.0 115KM to za słaby silnik na polskie drogi. Co innego w Niemczech gdzie wyprzedza się na autostradzie z predkosci 90-120 bez problemu. Inaczej u nas w kraju, kiedy autem w 5 osób trzeba wyskoczyć zza innego auta przy 50km/h można się trochę napocić.
Opinia o komforcie:
Od roku nie mogę się pozbyć stuków w tylnym zawieszeniu.
Opinia o nadwoziu:
Bliźniak Sharan/Alhambra/Galaxy. Wnętrze wykonał Ford nie ma rewelacji ale bardziej podoba mi się niż plastik w nowych VW.
Opinia o układzie jezdnym:
Wygodnie i wysoko się siedzi. Lekko buja na boki ale to normalne w taki wysokim aucie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN SHARAN

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 70.59% głosów 12
Raczej tak 17.65% głosów 3
Trudno powiedzieć 5.88% głosów 1
Raczej nie 5.88% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.6/10
Napęd
Elastyczność
8.6/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.6/10
Przyspieszenie 60-120km
8.2/10
Przyspieszenie 80-120km
8.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.1/10
Resorowanie z obciążeniem
9.1/10
Fotele przednie
9.6/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.6/10
Wyciszenie
8.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.7/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.2/10
Bagażnik
9.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.1/10
Możliwość aranżacji
7.8/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.4/10
Elektronika
5.8/10
Naprawy
Niezawodność
5.6/10
Koszty napraw
4.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 7
Niezawodność 3
Napęd 1
Inne 1
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wentylacja i ogrzewanie 3
Spalanie 2
Nic 2
Widoczność 1
Wnętrze 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Sharan brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Galaxy.

  Volkswagen

  Sharan

  Ford

  Galaxy

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Sharan

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 23

Volkswagen Sharan carat 2800 204KM 1996r. van

Ocena ogólna
Bardzo przyjemna i wygodna jazda,dużo przestrzeni w środku,czyli pakowny.Jazda nie męczy.Fotele twarde ale właśnie przy dłuższej jeździe nie czuć tego widocznie tak ma być.Kiedyś jeździłam OMEGĄ A.Fotele mieła mięciutkie jak kanapa w domu,ale przy dłuższej jeździe nie bylo to zbyt fajne,D--a bolała!

Układ napędowy
Silnik pracuje bardzo cicho i stabilnie zarówno na etylinie i na gazie.Gaz sekwencja STAG 3.

Widoczność
Przednie słupki są za grube i przysłaniają przód z boku.W trakcie jazdy może to nie jest uciążliwe,ale przy ruszaniu na skrzyżowaniu trzeba naprawde bardzo trzeba uważać na pieszych ,którzy mogą wchodzić na przejście!

Komfort
Słabo wykończone plastiki we wnętrzu.Podwozie elastyczne.Komfort jazdy rewelacyjny,chociaż przy prędkości powyżej 140km/h słychać świst powietrza przy uszczelkach drzwi

Nadwozie
Bardo łatwy demontaż tylnych foteli i szybko uzyskujemy bardzo dużo przestrzeni ładunkowej

Układ jezdny
Troche wynosi na mocnych zakrętach i przednie słupki ograniczają widoczność z przodu na boki.

Naprawy
Łańcuszek walnął u niemca i dlatego poszadł na szrot.Kosz naprawy około 3 tyś.PLN ,sporo namieszało w silniku wszysko zrobine na orginałach.Linki biegów orginały kupione u niemca 300 PLN,robota 100PLN,linka ręcznego zastępcza 200PLN opornik 100PLN z allegro.Dosyć drogie części w serwisie VW,ale jest dużo tanich zamienników.

Wentylacja i ogrzewanie
Zima muszę podczas pierwszych 5-10km dogrzewac webastem,w które jest wyposażony bo długo się dogrzewa.Webasto jest niezależne od pracy silnika i można je zaprogramować jeszcze przed uruchomieniem silnika ale musi być super ako bo dmuchawy chodzą na maxa i może sie zdażuć w kabinie jest super ciepełko ale ako tak słabe,że nie zakręci.Raz mi sie tak przytrafiło i teraz włączam webasto dopiero jak uruchomie silnik.

Elektryka/elektronika
Przekaźniki słabo zabezpieczone przed wilgocią.Przekażnik grzania przedniej szyby miał wode w środku i nie łączych ale można było go jeszcze zregenerować.Dużą wadą jest przejście tylnej wiązki z karoseri do tylnej klapy.Często przewody się przełamują.

Pełna opinia o Volkswagen Sharan carat 2800 204KM 1996r. van »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Sharan: hatchback, mini-van, terenowy, van

Volkswagen Sharan: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Sharan: 1.8, 1.9, 2.0, 2.8, 8.0

Volkswagen Sharan: 2008, 2007, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995