Volkswagen Tiguan opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Tiguan spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Tiguan

Liczba ocen: 9

Średnia ocena: 8.56/10

Volkswagen Tiguan spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.23/-.--
7.83
trasa
7.97/-.--
6.00
cykl mieszany
9.13/-.--
7.20

Oceny VOLKSWAGENA TIGUAN

Piter2013-12-17

Ogólna ocena:

10/10

Auto bardzo solidnie wykonane. Może nudne na zewnątrz nazywam to klasyczne. Ma swoje wady ale i zalety. Czy piękne kształty (dziś) modeli Hyundaya nie będą dziwaczne za parę lat? Jak wtedy będą się sprzedać kilkuletnie modele? Z klasykiem pasującym do każdej epoki problemów nie będzi...
Opinia o układzie napędowym:
Jest elastyczny jazda na 6 biegu przy niskich prędkościach( oczywiście nie pod górę) jest często praktykowana. Zmiany konieczne podpowiada komputer. Najlepsza skrzynia po wszystkich autach które miałem. Precyzyjna, lekki ruch ręką w kierunku wybranego przełożenia i skrzynia sama podpowia...
Opinia o komforcie:
Zarówno w komplecie pasażerów jak i solo resorowanie oceniam na znakomite. Dla 3 obszernych pasażerów na tylnej kanapie zbyt mało miejsca. Komfort zapewnia układ 2+2, lub 2+2+ dziecko. Fotele przednie godne polecenia. Tu zakres regulacji dopasujesz do swoich wymagań.O wyciszeniu już wspomni...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu znakomita. Z tyłu już pisałem płyta podłogowa z Golfa V w którym też jest ciasno 3 szerokim osobom.Ergonomia jak u VW siadasz patrzysz i nie czytając instrukcji czujesz że zawsze tym jeździłeś. Bagażnik jest zupełnie wystarczający. Możesz poruszać tylne fotele b...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie znakomite dobrze trzyma się drogi.Układ kierowniczy precyzyjny, wzorcowy. Hamulce jak przystało na VW brzytwa. Dobra widoczność gwarantuje łatwe parkowanie w razie potrzeby wspomaga elektroniczne automatyczne parkowanie. Trzeba je kontrolować to komputer nie człowiek.

Pawel2010-02-05

Ogólna ocena:

9/10

Funkcjonalne i sympatyczne auto o niespodziewanie dobrym silniku i bezpiecznie jeżdżące. W mieście mniej stresu z parkowaniem - mieści się. Zdał egzamin tej zimy, każdorazowo odpalał bez problemu i wyjeżdżał z zasp. W terenie wygodny choć nie należy szarżować. Mały bagażnik ale ła...
Opinia o układzie napędowym:
Automat raczej nastawiony na oszczędzanie paliwa niż dynamikę jazdy, ale można się przyzwyczaić. Tryb S trochę zbyt głośny, zatem nie do codziennego użytku. W sumie nie ma jednak na co narzekać. Dobrze się jeździ
Opinia o komforcie:
Jak na diesla w mierę cichy, ale jednak nie taki cichy. Odporny na średnie wyboje, właściwie się ich nie odczuwa. Pasażerowie chwalą.
Opinia o nadwoziu:
Ładny i zgrabny, na razie nic karoserii nie jest, bagażnik jak to w suvach głóównie na niedzielne zakupy choć i tak wydaje większy niż np w Rav-kach. Sporo schowków, główny schowek od strony pasażera mógłby być większy
Opinia o układzie jezdnym:
Niespodziewanie dobrze trzyma się drogi i jak na kształt mało się wychyla. W terenie idzie mu zupełnie nieźle, choć nie warto narażać na nadmierne wysiłki typu półmetrowe xzaspy twardego śniegu. Bez czujników parkowania byłby poobijany

2013-06-11

Ogólna ocena:

7/10

Silnik i głośne zawieszenie psują obraz dobrego auta.
Opinia o układzie napędowym:
To za mały motor do tego auta. Spalanie przy spokojnej jezdzie w mieście około 11 litrów. Mocno musi sie napracować.
Opinia o komforcie:
Fotele super, wyciszenie także. Resorawanie - stuki.
Opinia o układzie jezdnym:
Jedyny mankament to głośno pracujące zawieszenie. Po prostu słychac stuki i skrzypienie. Krótki rostaw osi powoduje podskakiwanie na poprzecznych nierównościach oraz niewielkie ale męczące przy szybkiej jezdzie na naszych drogach bujanie.

Marek2012-04-23

Ogólna ocena:

9/10

Auto bdb i świetnie spełnia moje potrzeby.
Opinia o nadwoziu:
Koła przednie wrzucają błoto nad dolną uszczelkę drzwi przez szczelinę pomiędzy przednim słupkiem, a drzwiami.
Opinia o układzie jezdnym:
Średnica zawracania 12 m, trochę dużo, szczególnie na ciasnych parkingach. Prowadzenie auta - super, ale na ostrych zakrętach zauważalne przechyły.

Marek2013-03-07

Ogólna ocena:

8/10

Jest to miejska terenówka,b.dobra na nasze dziurawe drogi,a i przyspiesznie wystarczające na ten silnik -jest OK..
Opinia o układzie napędowym:
dobrze....OK<OK
Opinia o komforcie:
bardzo słabe wyciszenie przy wiekszej predkości...
Opinia o układzie jezdnym:
Nadzwyczaj MILE zaskoczony

Średnie oceny VOLKSWAGEN TIGUAN

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
66.67%
głosów 6
Raczej tak
22.22%
głosów 2
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
11.11%
głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.2/10
Układ kierowniczy
9.1/10
Hamulce
9.2/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.9/10
Przyspieszenie 60-120km
8.1/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
8.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
7.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
8.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
6.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.8/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.3/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.8/10
Elektronika
9.6/10
Naprawy
Niezawodność
8.9/10
Koszty napraw
8.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie
2
Układ jezdny
2
Widoczność
2
Komfort jazdy
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
3
Komfort jazdy
1
Widoczność
1
Wnętrze
1
Spalanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Tiguan brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Kuga.

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan

Ford Kuga

Ford Kuga

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Tiguan

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Pawel

liczba głosów: 111

Volkswagen Tiguan 2000 2.0 140KM 2009r. kombi

Ocena ogólna

Funkcjonalne i sympatyczne auto o niespodziewanie dobrym silniku i bezpiecznie jeżdżące. W mieście mniej stresu z parkowaniem - mieści się. Zdał egzamin tej zimy, każdorazowo odpalał bez problemu i wyjeżdżał z zasp. W terenie wygodny choć nie należy szarżować. Mały bagażnik ale łatwo składane tylne fotele. Parę użytecznych gadżetów (autohold, panel radiowy) + automat i przestrzeń dobre na korki.

Układ napędowy

Automat raczej nastawiony na oszczędzanie paliwa niż dynamikę jazdy, ale można się przyzwyczaić. Tryb S trochę zbyt głośny, zatem nie do codziennego użytku. W sumie nie ma jednak na co narzekać. Dobrze się jeździ

Widoczność

Bez zastrzeżeń jak na ten typ auta

Komfort

Jak na diesla w mierę cichy, ale jednak nie taki cichy. Odporny na średnie wyboje, właściwie się ich nie odczuwa. Pasażerowie chwalą.

Nadwozie

Ładny i zgrabny, na razie nic karoserii nie jest, bagażnik jak to w suvach głóównie na niedzielne zakupy choć i tak wydaje większy niż np w Rav-kach. Sporo schowków, główny schowek od strony pasażera mógłby być większy

Układ jezdny

Niespodziewanie dobrze trzyma się drogi i jak na kształt mało się wychyla. W terenie idzie mu zupełnie nieźle, choć nie warto narażać na nadmierne wysiłki typu półmetrowe xzaspy twardego śniegu. Bez czujników parkowania byłby poobijany

Naprawy

Chyba tylko żarówka oświetlająca tablicę rejestracyjną padła - grosze

Wentylacja i ogrzewanie

Wszystko generalnie. Mógły mieć lepszy ciepły nawiew na stopy

Elektryka/elektronika

Mrozy spowodowały 2 nieuzasadnione włączenie się czujników w tym awaryjnego trybu jazdy, który można zlikwidować kilka razy włączając i wylączając (mnie starczyło 8). Poza tym ok. Rewelacyjne reflektory, biksenony, chodzą za kierownicą

Zobacz również opinie:

Volkswagen Tiguan: hatchback, kombi, terenowy, van

Volkswagen Tiguan: benzyna, olej napędowy, turbo diesel

Volkswagen Tiguan: 1.4, 2.0

Volkswagen Tiguan: 2012, 2011, 2009, 2008