Volkswagen Transporter opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Transporter spalanie 2.5 (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Transporter

2.5

Liczba ocen: 33

Średnia ocena: 8.82/10

Volkswagen Transporter spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
13.47/11.00
7.84
trasa
11.07/9.57
6.58
cykl mieszany
11.90/9.83
7.04

Oceny VOLKSWAGENA TRANSPORTER

2013-10-12

Ogólna ocena:

9/10

Do pracy to na prawdę znakomite auto. Ceny rynkowe tych modeli chyba to potwierdzają. Niech najlepszą rekomendacją będzie to, że o każdej porze dnia i nocy gotów byłbym wsiąść w to auto i bez specjalnych przygotowań pojechać na drugi koniec Europy :)
Opinia o układzie napędowym:
Silnik z obecnym przebiegiem 405 tys wciąż pracuje świetnie. Moment obrotowy pozwalający na użycie do rozpędzania praktycznie już od wolnych obrotów. Nie lubię zbyt często machać lewarkiem zmiany biegów, i ten silnik bardzo w tym pomaga. W trasie wyprzedzanie n V biegu od 80km/h to żade...
Opinia o komforcie:
Mój T4 ma miękkie wykończenie wnętrza tylko w przedniej części, od połowy są blachy i twarde poszycia z twardej pilśni (podsufitka i boczki), więc auto nie jest ciche. Słychać też szum opon tylnych - nieosłonięte nadkola. Na autostradzie przy 120km/h hałas mierzony decybelomierzem to...
Opinia o nadwoziu:
O wygodzie wynikającej z miejsca już napisałem, jest przestronnie, za co bardzo lubię to auto. Bardzo wygodnie się wsiada i wysiada. Rozmieszczenie przyrządów i manipulatorów jest takie jak powinno być, wykończenie jest bardzo dobre, w tym przebiegu nic nie skrzypi i nie brzęczy, bez pro...
Opinia o układzie jezdnym:
Mając na liczniku 380 tys zdecydowałem się na remont przedniego zawieszenia (wszystkie tuleje met-gum, wybite zwrotnice, drążki z końcówkami itp), nie wymieniałem amortyzatorów bo są ok. Auto zawsze prowadziło się dobrze, a po remoncie jedzie jak po torach :)

2010-02-18

Ogólna ocena:

8/10

Jak dla mnie auto jest bardzo udana konstrukcja, nalezy jedynie pamietac, ze jak kazda maszyna nie jest "idiotoodporna" i nalezy ja eksploatowac z glowa. Jesli chodzi o uzywanie hamulca: osoby nie umiejace prowadzic aut hamujac silnikiem nawet nie powinny sie do niego "zabierac",...
Opinia o układzie napędowym:
przyspiesza lepiej niz niejedna osobowka o mocy 100-110KM (mamy tu przewage niutonometru)
Opinia o komforcie:
W kabinie jest dosyc glosno (pamietajmy ze to "blaszak"), fotele tylne sa tragiczne (bo ich nie ma :)), a zwazywszy na 3 miejsca z przodu, nie mozemy liczyc na komfortowa jazde przy "pelnym oblozeniu"
Opinia o nadwoziu:
pamietajmy ze opisujemy tu auto robocze, wiec nie liczmy na jakosc wykonczenia, to co jest jest niezle, ale trzeba sie liczyc ze w aucie w tym wieku wszechobecne plastiki moga zaczac trzeszczec, zuzycie materialow na bardzo akceptowalnym poziomie, przestrzen z tylu (bedaca jednoczesnie) bagaznikiem,...
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze prowadzący sie samochod, czesto latwiej nim sie wcisnac na parkingu niz laguna czy passatem kombi (podobna dlugosc auta), moc 88km daje dobre wyniki spalanie/moc/udzwig/przyspieszenie. Auto doskonale sprawdza sie przy zaladunkach dopuszczonych przez producenta. Minusem jest delikatn...

2011-02-15

Ogólna ocena:

9/10

Małej mocy silnik ,jak na taki samochód.
Opinia o układzie napędowym:
W tym modelu miałem mniej KM,ale i tak radził sobie dobrze,
Opinia o komforcie:
Woziłem różne rzeczy nie tylko ludzi, po wyjęciu foteli jest duża przestrzeń i można go dobrze załadować,wyciszony jest ale nie do takiego stopnia jak by się chciało.
Opinia o nadwoziu:
Trzy siedzenia z przodu,trzy w środku i trzy z tyłu.Schowki tylko z przodu ,ale można bagaże umieścić także pod siedzeniami,materiały wykończeniowe nie najgorsze,łatwe w utrzymaniu w czystości.Karoseria przez okres używania trzymała się dobrze nawet pomimo zadrapań i rys nie rdzewiał...
Opinia o układzie jezdnym:
Przy podstawowych wymianach oleju i filtrów nie było z nim problemów ,chyba jeden z lepszych aut jakie miałem ,jeżdziłem dużo tagże do Niemiec,holandii i Austri i był niezawodny.

2012-02-01

Ogólna ocena:

10/10

Nie mam do auta zastrzeżeń. I fajnie sie nim jeździło.
Opinia o układzie napędowym:
Nie mam zastrzeżeń. Ten silnik jest wystarczający do długiej T5. Mógłby ciszej pracować na luzie. Za to podczas jazdy jak dobra osobówka i cicho.
Opinia o komforcie:
Jedyne zastrzeżenia to do tylnego siedzenia trójki. Nie reguluje sie kat pochylenia oparcia i za ciężki jak sie wyjmuje.
Opinia o nadwoziu:
Miałem transportera i trudno od niego wymagać jakości caraweli czy multiwana. Jak na auto do pracy to komfort jest wystarczający. Auto przestronne. Nie ma problemów z korozją.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo stabilne auto.Szczególnie długi świetnie sie prowadzi. Na śliskim jak dobre zimówki jazda bezstresowa. Parkowanie trudniejsze tylko ze względu na gabaryty auta

2010-02-18

Ogólna ocena:

10/10

JAK NARAZIE NAJLEPSZY BUS JAKI MIAŁEM.SZCZERZE POLECAM
Opinia o układzie napędowym:
2,5 TDI TO CHYBA NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA TEGO AUTA JEST BARDZO ELASTYCZNY I TE 102KM MU WYSTARCZAJĄ DO NORMALNEGO PORUSZANIA.CHYBA ŻE TOŚ LUBI EXTREME TO PROPONUJE WYDANIE 150KM
Opinia o komforcie:
ZAWIESZENIE W TYM AUCIE-TEGO NIEDA SIĘ OPISAĆ POPROSTU REWELKA A PRZEDNIE FOTELE JAK MERCEDES,NAPRAWDE CHCE SIĘ JECHAĆ
Opinia o nadwoziu:
DLA TRZECH OSÓB NA PRZEDZIE TO TROCHE TŁOCZNO,WYKOŃCZENIE TAK JAK W BUSACH ALE JEST BARDZO FUNCJONALNY.KAROSERIA REWELKA-OCYNK ALE TYLKO NADWOZIE,DRZWI JUŻ ZWYKŁE ALE MÓJ MA 11 LAT I NIC NIEWYCHODZI.
Opinia o układzie jezdnym:
AUTO NAPRAWDE ŚWIETNE NA SUCHE NAWIECHRZNIE ALE ZIMĄ MAM MAŁE LĘKI :) ŻE MNIE WYNIESIE Z ZARĘTU ALE TO CHYBA TYLKO TAKIE WRAŻENIE.OGÓLNIE JESTEM ZADOWOLONY

Średnie oceny VOLKSWAGEN TRANSPORTER

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
84.85%
głosów 28
Raczej tak
12.12%
głosów 4
Trudno powiedzieć
3.03%
głosów 1
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
9.2/10
Parkowanie
8.5/10
Napęd
Elastyczność
8.8/10
Skrzynia biegów
8.8/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.8/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
5.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.5/10
Wyciszenie
6.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
8.4/10
Karoseria
8.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.5/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.1/10
Elektronika
7.0/10
Naprawy
Niezawodność
6.8/10
Koszty napraw
6.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
7
Spalanie
4
Napęd
3
Układ jezdny
2
Komfort jazdy
2
Wentylacja i ogrzewanie
1
Nic
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
9
Inne
2
Spalanie
2
Wentylacja i ogrzewanie
1
Widoczność
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Transporter brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mercedes Vito.

Volkswagen Transporter

Volkswagen Transporter

Mercedes Vito

Mercedes Vito

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Transporter

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 50

Volkswagen Transporter Blaszak 2500 88KM 2000r. bus

Ocena ogólna

Jak dla mnie auto jest bardzo udana konstrukcja, nalezy jedynie pamietac, ze jak kazda maszyna nie jest "idiotoodporna" i nalezy ja eksploatowac z glowa. Jesli chodzi o uzywanie hamulca: osoby nie umiejace prowadzic aut hamujac silnikiem nawet nie powinny sie do niego "zabierac", hamowanie auta pedalem noznym z wcisnietym sprzeglem przy pelnym zaladunku grozi przegrzaniem tarcz i calkowitym brakiem hamulcow. Sila hamowania silnikiem jest naprawde imponujaca i wystarczy ja tylko niekiedy wspomoc hamulcem noznym.

Układ napędowy

przyspiesza lepiej niz niejedna osobowka o mocy 100-110KM (mamy tu przewage niutonometru)

Widoczność

Widocznosci do tylu nie ma bo blacha zaslania, ale co do reszty: rewelacja.

Komfort

W kabinie jest dosyc glosno (pamietajmy ze to "blaszak"), fotele tylne sa tragiczne (bo ich nie ma :)), a zwazywszy na 3 miejsca z przodu, nie mozemy liczyc na komfortowa jazde przy "pelnym oblozeniu"

Nadwozie

pamietajmy ze opisujemy tu auto robocze, wiec nie liczmy na jakosc wykonczenia, to co jest jest niezle, ale trzeba sie liczyc ze w aucie w tym wieku wszechobecne plastiki moga zaczac trzeszczec, zuzycie materialow na bardzo akceptowalnym poziomie, przestrzen z tylu (bedaca jednoczesnie) bagaznikiem, jak na busa tych rozmiarow oceniam bardzo dobrze

Układ jezdny

Bardzo dobrze prowadzący sie samochod, czesto latwiej nim sie wcisnac na parkingu niz laguna czy passatem kombi (podobna dlugosc auta), moc 88km daje dobre wyniki spalanie/moc/udzwig/przyspieszenie. Auto doskonale sprawdza sie przy zaladunkach dopuszczonych przez producenta. Minusem jest delikatny piaty bieg, ktory jak padnie to kosztuje fortune. Eksploatacja elementow zawieszenia jest w rozsadnych cenach.

Naprawy

Zwazywszy ze to jest bus, wiec kosztuje wiele wiecej niz osobowki, przebiegu rzeczywistego podac nie moge, bo auto kupilem od handlarza, zawieszenie musialem robic po przejechaniu nim 40 000km, gdzie pracownik wogole nie zwracal uwani po czym i z jaka predkoscia jezdzi.

Wentylacja i ogrzewanie

Brak zastrzezen. Nalezy pilnowac tylko zeby filtr kabinowy byl czysty i o zamglonych szybach mozemy zapomniec. Innymi slowy, im wiecej palisz w aucie tym szybciej zacznie Ci parowac. jak nie palisz to masz dlugo problem z glowy.

Elektryka/elektronika

zadnych klopotow z elektronika, czy elektryka. Co wiecej auto ma "fabryczna" baterie i nawet stojac 4 dni na -15st mrozie (z malym bulem) ale zapalilo :)

Zobacz również opinie:

Volkswagen Transporter: bus, kombi, mini-van, pick-up, van

Volkswagen Transporter: olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Transporter: 1.6, 1.7, 1.9, 2.4, 2.5

Volkswagen Transporter: 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1986, 1985, 1984, 1983