Volkswagen Vento opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Vento spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Vento

Liczba ocen: 69

Średnia ocena:

8.17/10

Volkswagen Vento spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.59/11.32 6.23
trasa 6.41/8.83 4.76
cykl mieszany 7.92/10.19 5.41

Vento

OCENY VOLKSWAGENA VENTO


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód ma swoje lata więc i swoje bolączki. Pomimo słabej blachy, nie dość dobrych hamulców i kilku innych drobiazgów jest to najlepsza opcja na rynku samochodów używanych w swoim przedziale cenowym. Jest dużo bardziej praktyczny i przede wszystkim mniej oklepany niż Golf.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik w moim egzemplarzu jest po prostu za słaby. Na mieście sobie jakoś radzi ale nie wyobrażam sobie wyprzedzania na trasie z większą prędkością. Elastyczność jest dobra, jak to 8 zaworówka, ciągnie od samego dołu. Skrzynia biegów jest precyzyjna.
Opinia o komforcie:
Z reguły jeżdżę samotnie, nie ma problemów na koleinach czy wybojach. Fotele są bardzo wygodne i dobrze wykonane. W środku jest dosyć cicho.
Opinia o nadwoziu:
Vento to jest Golf z dołożonym bagażnikiem. Z przodu jest dostatecznie dużo miejsca ale z tyłu wygodnie mogą podróżować maks. 2 dorosłe osoby. Bagażnik jest olbrzymi, 520 litrów to więcej niż w tamtych czasach proponowała konkurencja, nawet w modelach z wyższej klasy. Jakoś materia...
Opinia o układzie jezdnym:
Na seryjnym zawieszeniu Vento jest miękkie i przy dużych prędkościach lubi kłaść się na boki. Układ kierowniczy jest precyzyjny, wspomaganie nie za mocne i nie za słabe. Hamulce to jest pięta achillesowa tego samochodu. Seryjnie są po prostu słabe. Zaparkować da się wszędzie, pomimo ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Uważam,że jak na auto które przejechało już troche po niemieckich i polskich drogach, jestem z niego zadowolony. Jak przystało na niemca jest bezawaryjny, oszczędny,trwały, nie ma problemu z dostępem do części.Jak na 15 letnie auto, to wygląda lepiej niz nie jede fiat:P. Pozdrawiam
Opinia o układzie napędowym:
Wiadomo,że jest to diesel więc nie będzie miał takiej dynamiki jak benzyna, jednak gdy załączy się turbina, to około 2 tysięcy obrotów, wkręca się dosyć ładnie. Silnik, na swoje lata chodzi perfekcyjnie.Nie pobiera oleju, mało pali przede wszystkim.
Opinia o komforcie:
Każdy kto jest w temacie to wie,że jest to golf 3 sedan, miejsca jak to w aucie typu compact,nigdy nie będzie to mercedes,ale 4 rosłych ludzi jedzie w miarę komfortowo. Siedzenia są twarde, ale wycierają się i dobrze trzymaj, szczególnie na dłuższe trasy. Zawieszenie pracuje okk, chodź n...
Opinia o nadwoziu:
Auto posiadam prawie rok, nie zauważyłem żadnych ognisk korozji, auto jak na swoje 15 lat posiada dobrze spasowane plastiki, dużą liczbe schowków i łatwość obsługi. Gdy się wsiądzie to wszystko jest pod ręką. Jednak co niemieckie to niemieckie.
Opinia o układzie jezdnym:
Ogólnie jestem zadowolony z auta, chodź troche trudno parkuje się tyłem, ze względu na tylni bagażnik, jak to w sedanie.Układ kierowniczy jest w miare precyzyjny,wspomaganie mogłoby troche lepiej chodzić,ale nie są to jakieś mankamenty.Układ kierowniczy jest przede wszystkim prostej i tr...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Mimo wad które to auto posada(niektóre nowe mają dużo wiecej wad) ma w sobie to coś. Piękna sylwetka, prosta w tunningu. Z racji wieku i ceny super inwestycja.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik dość paliwożerny. Lubi zakresy między 2000 do 4200 obr/min. W każdym VW Który posiadalem ciężko wbic pierwszy bieg. Dynamika od 2000 obr/min
Opinia o komforcie:
Dobrze sie prowadzi. Komfort na nierównościach odnosi się wrażenie że podróżuje sie kartonem. Reszta ok.
Opinia o nadwoziu:
Dość duze auto ale przestrzeni wewnątrz nie za wiele. Bagażnik olbrzymi. Jakość materiałów w wersji GL naciągana 4.Duże możliwośći aranżacji. Karoseria troszkę mało odporna na warunki atmosferyczne.
Opinia o układzie jezdnym:
Mało skuteczne hamulce wymagają cięzkiaj stopy. Często padają końcówki drążków i tuleje wahaczy. Reszta bz.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto godne polecenia. Duże, wygodne, bezpieczne, a przede wszystkim bezawaryjne i tanie w utrzymaniu.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje cichutko, skrzynia precyzyjna (szkoda że nie 6 biegów) Przy starcie troszkę jest "przymulony" ale na 3-4 biegu już idzie jak burza :)
Opinia o komforcie:
Resorowanie na równej nawierzchni jest niemal idealne, fotele przednie bardzo wygodne jak i tylna kanapa. Ale jednak lepiej się podróżuje w dwie osoby.
Opinia o nadwoziu:
Auto przestronne z ogromnym bagażnikiem. Dużo miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu. Wszyskie przełączniki w miejscach widocznych i łatwo dostępnych. Nic nie trzeszczy, piszczy. Wadą karoserii są pojawiające się ogniska korozji.
Opinia o układzie jezdnym:
Wszystko pracuje bez zarzutów. Fakt, parkowanie nie sprawia problemów ale trzeba się przyzwyczaić i pamiętać o kufrze :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Lepiej wykonane od golfa choć troszkę pali. Idealne na auto rodzinne z niedużymi dziećmi. Części łatwo dostępne i tanie. Prosty w naprawie. Troszkę dużo pali Może gdyby tak z gazem?
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo elastyczny i dynamiczny silnik. Trwały. Przy 220000km brał tylko litr oleju na 10 000km! Między wymianami. Wymieniałem tylko układ planetarny rozrusznika cena oryginału 80zł
Opinia o komforcie:
Jeździłem nim w trasy po 2000 km wygodny tylko z przodu. Przy dużych prędkościach w Niemczech dość głośny (głównie szum wiatru) Ładowanie bagażu do pełna kończy się dobijaniem tylnego zawieszenia. Tylne amortyzatory 140zł/szt
Opinia o nadwoziu:
Materiały we wnętrzu bardzo dobrej jakości. Bagażnik z dobrym dostępem i 550 litrów poj. najwięcej w tej klasie. Rozkładane oparcie i kanapa 2/3 Dużo korozji: błotniki nadkole i dół przy drzwiach, progi,
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 14


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN VENTO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 72.46% głosów 50
Raczej tak 18.84% głosów 13
Trudno powiedzieć 7.25% głosów 5
Raczej nie 1.45% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.0/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
7.4/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.3/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
7.0/10
Przyspieszenie 80-120km
7.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.3/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.0/10
Wyciszenie
6.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.9/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
7.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
8.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.7/10
Elektronika
5.6/10
Naprawy
Niezawodność
5.7/10
Koszty napraw
5.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 16
Spalanie 15
Napęd 7
Komfort jazdy 6
Nadwozie 3
Nic 2
Widoczność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Inne 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 14
Nadwozie 6
Napęd 6
Spalanie 5
Awaryjność 3
Układ jezdny 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Widoczność 2
Inne 2
Komfort jazdy 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Vento brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi 80.

  Volkswagen

  Vento

  Audi

  80

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Vento

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Franciszek

liczba głosów: 77

Volkswagen Vento CL 1900 TD 75KM 1993r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Uważam,że jak na auto które przejechało już troche po niemieckich i polskich drogach, jestem z niego zadowolony. Jak przystało na niemca jest bezawaryjny, oszczędny,trwały, nie ma problemu z dostępem do części.Jak na 15 letnie auto, to wygląda lepiej niz nie jede fiat:P. Pozdrawiam

Układ napędowy
Wiadomo,że jest to diesel więc nie będzie miał takiej dynamiki jak benzyna, jednak gdy załączy się turbina, to około 2 tysięcy obrotów, wkręca się dosyć ładnie. Silnik, na swoje lata chodzi perfekcyjnie.Nie pobiera oleju, mało pali przede wszystkim.

Widoczność
Nie mam większych zastrzeżeń, poza cofaniem do tyłu

Komfort
Każdy kto jest w temacie to wie,że jest to golf 3 sedan, miejsca jak to w aucie typu compact,nigdy nie będzie to mercedes,ale 4 rosłych ludzi jedzie w miarę komfortowo. Siedzenia są twarde, ale wycierają się i dobrze trzymaj, szczególnie na dłuższe trasy. Zawieszenie pracuje okk, chodź nie jest to taki komfort jak w mercedesie u ojca:)

Nadwozie
Auto posiadam prawie rok, nie zauważyłem żadnych ognisk korozji, auto jak na swoje 15 lat posiada dobrze spasowane plastiki, dużą liczbe schowków i łatwość obsługi. Gdy się wsiądzie to wszystko jest pod ręką. Jednak co niemieckie to niemieckie.

Układ jezdny
Ogólnie jestem zadowolony z auta, chodź troche trudno parkuje się tyłem, ze względu na tylni bagażnik, jak to w sedanie.Układ kierowniczy jest w miare precyzyjny,wspomaganie mogłoby troche lepiej chodzić,ale nie są to jakieś mankamenty.Układ kierowniczy jest przede wszystkim prostej i trwałej konstrukcji,jeszcze nie musiałem nic w nim wymieniać.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie na 5, szybko się dogrzewa, nawiewy i wentylator okk,trzeba tylko raz na rok przejrzeć filtr pyłkowy, który znajduje się pod wycieraczkami.

Pełna opinia o Volkswagen Vento CL 1900 TD 75KM 1993r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Vento: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Volkswagen Vento: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Vento: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.8

Volkswagen Vento: 2001, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992