Volvo 480 opinie, oceny użytkowników, Volvo 480 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Volvo 480

Liczba ocen: 5

Średnia ocena:

9.20/10

Volvo 480 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.67/10.50 -.--
trasa 6.83/9.00 -.--
cykl mieszany 8.67/3.00 -.--

480

OCENY VOLVO 480


Ogólna ocena:  

10/10


Auto dla konesera raczej niż przypadkowego nabywcy. Zachwyca urokiem i bogactwem drobiazgów jak na tamte lata, fajny komputer pokładowy(np. sr spalanie, sr predkosc, temp silnika,oleju na zewn i inne), podswietlenie dziurki na kluczyk po pociągnieciu za klamkę-niebywale przydatne w nocy, dodatk...
Opinia o układzie napędowym:
Krótkie sportowe biegi, dobre przyśpieszenie jak na tak stare auto, czuć moc. Silnik pracuje równo i dynamicznie. Mimo upływu lat turbina w stanie rewelacyjnym.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie twarde,czuć na d... każdą dziure, cóż sportowe. Niestety wyciszenie kiepskie, z biegiem lat tez elementy wnętrza zaczynają skrzypieć i dawać o sobie znać, wg mnie wykonane ze średniej jakości materiału. Fotele wygodne-półkubełki, dobrze trzymają podczas jazdy, z tyłu 2 ...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca dosyc sporo w środku choć z wierzchu auto wygląda na małe. Pasażerowie wygodnie usadowieni na swoich fotelach, nie gniotą się. Niestety wyższy kierowca może mieć problem, nogi będą mu opierać się prawie o kierownicę, którą da sie podnieść tylko na niewielką wysokość. Sc...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się świetnie, niestety w przypadku egzemplarzy z zużytymi amorami wynosi mocno na zakrętach-staje się niestabilne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


zalezty to sa takie jak: przyspieszenie. wyposazenie zawieszenie malo spotykane auto. wady? hmm raczej brak
Opinia o układzie napędowym:
auto do 200 przyspiesza w 17 sekund. wiec mowi samo za siebie, biegi trzeba zmieniac szybko bo to sportowe auto i biegi ma krotkie;)
Opinia o komforcie:
idealny!! twarde zawieszenie tzn wszystkie dziurki w drodze czuc ale naprawde wygodny .
Opinia o nadwoziu:
bagaznik ma 160litrow wiec mala walizka wejdzie:) auto jest 4 osobowe wiec dla 4 osob jest miejsca w sam raz :)) fotel kierowcy podatny na przetarcia. w zaniedbanych egzemplarzach duzo rdzy! ostrzegam przed zakupem dokladnie sprawdzic blacharke bo czesci blacharskie sa nieosiagalne, tylne nadkola po...
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie super. w zakrety naprawde doskonale sie wchdozi i to o wiele szybciej niz sery7jny golf czy astra, progresywne wspomaganie kierownicy !
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Kochałem go, ale już go nie ma
Opinia o układzie napędowym:
Rewelacyjnie przyśpiesza gdy jest już nieco rozpędzony, redukcja biegu i nie ma mocnych
Opinia o komforcie:
Za zwyczaj jeździłem sam, ewentualnie z psem. Zawieszenie w rzeczywistości twarde. Z czasem Warszawskie dziury spowodowały, że dużo części się luzowało
Opinia o nadwoziu:
Mimo wieku i stania pod chmurką przez ostatnich kilka lat żadnej rdzy. Przestrzeni bardzo dużo, choć nie sprawia takiego wrażenia.
Opinia o układzie jezdnym:
Finezja jazdy. Trzeba się trochę przyzwyczaić, że nie widać przodu, ale to chwilka. Zakrętów trzyma się jak przylepiony.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Ogólna ocena:  

9/10


 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY VOLVO 480

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 100.00% głosów 5
Raczej tak 0.00% głosów 0
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.8/10
Układ kierowniczy
9.6/10
Hamulce
9.2/10
Parkowanie
9.0/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
8.8/10
Silnik
9.8/10
Przyspieszenie 0-100km
9.0/10
Przyspieszenie 60-120km
9.2/10
Przyspieszenie 80-120km
9.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.2/10
Resorowanie z obciążeniem
7.6/10
Fotele przednie
9.6/10
Fotele tylne
9.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.6/10
Bagażnik
6.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
8.8/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.6/10
Widocznośc do tyłu
9.4/10
Widoczność w lusterkach
9.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.0/10
Elektronika
5.6/10
Naprawy
Niezawodność
4.8/10
Koszty napraw
2.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 2
Komfort jazdy 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volvo 480 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Saab 900.

  Volvo

  480

  Saab

  900

Najciekawsza opinia użytkownika o Volvo 480

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Alicja

liczba głosów: 95

Volvo 480 1700 Turbo 120KM 1989r. coupe

Ocena ogólna
Auto dla konesera raczej niż przypadkowego nabywcy. Zachwyca urokiem i bogactwem drobiazgów jak na tamte lata, fajny komputer pokładowy(np. sr spalanie, sr predkosc, temp silnika,oleju na zewn i inne), podswietlenie dziurki na kluczyk po pociągnieciu za klamkę-niebywale przydatne w nocy, dodatkowe światla-szperacze, coś jak mocniejsze długie. Auto o sportowym zacięciu i zawieszeniu, nie da się przejsc obojetnie obok niego, zwraca na siebie uwagę, rzadkość na polskich drogach, czuje sie w nim bezpiecznie i wygodnie. Zdarzało się zostawić w tyle nowsze auta, pięknie się zbiera:) Auto z charakterem i klasą. Unikat

Układ napędowy
Krótkie sportowe biegi, dobre przyśpieszenie jak na tak stare auto, czuć moc. Silnik pracuje równo i dynamicznie. Mimo upływu lat turbina w stanie rewelacyjnym.

Widoczność
Świetna, jedyny minus to czasem utrudniające widoczność słupki narożne z przodu, zbyt szerokie,zdarza się że zasłonią cześć obrazu-szczególnie podczas skrętów.

Komfort
Zawieszenie twarde,czuć na d... każdą dziure, cóż sportowe. Niestety wyciszenie kiepskie, z biegiem lat tez elementy wnętrza zaczynają skrzypieć i dawać o sobie znać, wg mnie wykonane ze średniej jakości materiału. Fotele wygodne-półkubełki, dobrze trzymają podczas jazdy, z tyłu 2 osobne fotele dla pasażerów oddzielone schowkiem-dosyc praktyczne. Auto 4 osobowe. Fotele wygodne podczas długich tras - z szeroką regulacją(niektore egzemplarze maja podgrzewane fotele).

Nadwozie
Miejsca dosyc sporo w środku choć z wierzchu auto wygląda na małe. Pasażerowie wygodnie usadowieni na swoich fotelach, nie gniotą się. Niestety wyższy kierowca może mieć problem, nogi będą mu opierać się prawie o kierownicę, którą da sie podnieść tylko na niewielką wysokość. Schowki pojemne i łatwe w dostępie, wnętrze dobrze przystosowane, wszystko na swoim miejscu, dostępne, pod ręką, przejrzyste, wnętrze przestrzenne, jakość materiałów wykonczeniowych pozostawia wiele do zyczenia, troszke je "słychać" po tylu latach, ale są ogólnie ładne. Zle dostępne pasy bezp.-brak dobrej regulacji, trzeba mocno sięgać do tyłu-były kiedyś koło drzwi takie uchwyty, które miały w tym pomagać lecz znajdowało się to w takim miejscu, ze nie sposób ich nie ułamać podczas wysiadania i wsiadania. Auto ma 24 lata i tylko 2 moze 3 ogniska rdzy-pod siedzeniem pasazera i nadkola, świetna blacharka, auto cynkowane, maska z włókna, ogolnie całe dobrze znosi upływ czasu. Mały bagaznik niestety.

Układ jezdny
Auto prowadzi się świetnie, niestety w przypadku egzemplarzy z zużytymi amorami wynosi mocno na zakrętach-staje się niestabilne.

Naprawy
koszty napraw spore ze względu na słabą dostępność cześći. Można korzystać z cześci volvo 440 i 460, jesli chodzi o silnik podchodzą czesci renówki-w koncu to ich silnik. Ale ja auto mam już rok i zadnych powaznych napraw nie było, same drobiazgi wiec fajnie, solidna maszyna.

Wentylacja i ogrzewanie
Troche długo się nagrzewa w zimie, nawiewy wydajne, dobrze regulowane.

Elektryka/elektronika
zdarzają się problemy z automatycznymi ustawieniami lusterek-zacina się, zarówno otwieranie szyb, ale to wina linki raczej jak sądze-do której notabene ciężko się dostać w drzwiach. Czasem centralny nie zamknie drzwi pasazera-zdarzylo mi sie pare razy.

Pełna opinia o Volvo 480 1700 Turbo 120KM 1989r. coupe »

Zobacz również opinie:

Volvo 480: coupe

Volvo 480: benzyna, benzyna+gaz

Volvo 480: 1.7, 2.0

Volvo 480: 1995, 1994, 1992, 1989