Volvo 740 opinie, oceny użytkowników, Volvo 740 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Volvo 740

Liczba ocen: 16

Średnia ocena:

9.31/10

Volvo 740 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.18/14.70 8.03
trasa 7.58/12.13 7.05
cykl mieszany 8.93/13.56 7.28

740

OCENY VOLVO 740


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo dynamiczny, choc nie ekonomiczny. Objeżdż nie jedne dzisiejsze wyroby samochodopodobne Skrzynia pracuje dobrze- ale czeka na wymiane oleu- wtedy będzie poezja.
Opinia o komforcie:
To jest jego domena Miejsca FULLL Resorowanie poprostu super Jak sie jezdzi rozsądnie to i cicho- cho to cegła.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca full. Ergonomia na dobrym poziomie Bagażnik trochę nie foremny ale pakowny Jakośc materiałów bardzo dobra- znikome ślady zużycia. Jedyne co wkurza we wszystkich 700 to odpadajaca odsufitka. Jaka rdza, jeśli nie było uderzone to trudno dojżec jakiekolwiek miejsca skażone kor...
Opinia o układzie jezdnym:
Ten amochód to jednak klasa sama w sobie. Oczywiście lata robią swoje ale... Samochód prowadzi się bardzo precyzyjnie, pomimo że jest miękki i łapie przechyły na zekretach. Przyczepnośc jak sobie życzy kierowca- jest albo nie :) Hamulce jak brzytwa Parkowanie czysta przyjemnośc- pr...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Trochę szybko chłonie paliwo, poza tym super auto
Opinia o układzie napędowym:
Idealna współpraca całego układu napędowego, z powodu dużej wagi potrzebuje chwili aby się rozpędzić. Polecam wersje z mocniejszymi silnikami
Opinia o komforcie:
Przy "normalnej" jeździe praktycznie nie odczuwa obciążenia, wysoko zawieszony więc można pośmigać w delikatnym terenie. Bardzo wygodne podgrzewane fotele przednie i ogromna kanapa tylna
Opinia o nadwoziu:
Bardzo dużo miejsca z przodu, jeszcze więcej z tyłu, ogromny bagażnik z możliwością złożenia tylnej kanapy. Materiały wykończenia wnętrza jak na czasy obecne nie wyglądają na luksusowe ale jak na 20 letnie auto to chyba niczym innym wtedy nie dysponowali. Blachy w 100% ocynkowane
Opinia o układzie jezdnym:
Wielkie, ciężkie autko. Super się prowadzi, bardzo duży promień zawracania jedyny minus że trzeba znaleźć naprawdę dużą "dziurę" żeby się zaparkować
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Uwielbiam te auta volvo przez całe życie...
Opinia o układzie napędowym:
Ślinik daje sobie dobrze rade pomimo wielkiej masy samochodu ale nie można zapominać o częstej redukcje biegów często silnik się klekota przy ruszaniu z biegu drugiego. Gdy wyjedzie się w trasę silnik spisuje się świetnie nawet jak załadujemy go po dach i na dach :)
Opinia o komforcie:
Auto jest naprawdę wygodne spokojnie w 5 można jeździć fotele są wygodę i dożę jak kanapa w pokoju.
Opinia o nadwoziu:
Moje auto ma już 22 lata nie widać żadnych oznak korozji, bagażnik jest ogromny już dwie rodziny przeprowadziłem w tym samochodzie, materiały są także bardzo dobre
Opinia o układzie jezdnym:
Auto naprawdę super pomimo lat prowadzi się świetnie, skręca znakomicie pomimo jego gabarytów parkowanie to bułka z masłem...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Bezawaryjny, bezpieczny (orurowanie, zderzaki na teleskopach, wzmocnienia),komfortowy z wieloma bajerami
Opinia o układzie napędowym:
Ja mam wersje nie 4 lecz 6 cylindrowom. Samochód ma półautomatyczną skrzynie biegów (bieg 5 na przycisk bez sprzęgła), wadą jest krótka jedynka, nastepne biegi mają idealne przełożenie. Przy jeżdzie z turbiną zbiera się jak ......
Opinia o komforcie:
(Moja wersja w beżowym koloże wnętrza, beżowa skóra, full opcja) Wysoki komfort jazdy ( idealne zawieszenie zarówno na polskich jak i niemieckich drogach), samochód w środku bardzo cichy, idealne fotele z ustawianym profilem kręgosłupa
Opinia o nadwoziu:
Bardzo dużo miejsca, Skóra o bardzo długiej żywotności, piękne beżowe, jasne wykończenie, samochód nadaje się zarówno do ciągnieńcia dużych ciężarów jak i jazdy bez obciążenia. Prostota obsługi
Opinia o układzie jezdnym:
Ideał
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


absolutny klasyk multi-kulti; niezawodny, bezpieczny, odporny, mocny, piękna sylwetka. Ostatnie porządne Volvo w historii firmy.
Opinia o układzie napędowym:
zużywa dość dużo paliwa, ale jest szczelny. Oleju bierzez 0,5 l. na 3 - 4 tys. km.
Opinia o nadwoziu:
piękna stylizowana limuzyna z prawie pionową tylną szybą. Absolutny klasyk, kanciasty "kredens" na kołach.
Opinia o układzie jezdnym:
wspaniała wielka, niezawodna, zwrotna, "wszystkomająca" limuzyna jeżdżąca bezawaryjnie; bezpieczna (fura stali), praktycznie nierdzewna. Trochę mały i niezbyt ustawny bagażnik z wysokim progiem i niezły apetyt na paliwo (czas zmienić końcówki wtryskiwaczy)
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY VOLVO 740

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 87.50% głosów 14
Raczej tak 12.50% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.7/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
7.2/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.9/10
Resorowanie z obciążeniem
8.8/10
Fotele przednie
9.4/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.8/10
Wyciszenie
8.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.5/10
Przestrzeń z tyłu
8.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.9/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.4/10
Widocznośc do tyłu
9.0/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.6/10
Elektronika
5.7/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
4.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 5
Komfort jazdy 5
Napęd 2
Spalanie 2
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 7
Nic 3
Wnętrze 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volvo 740 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mercedes 200-500 (W124).

  Volvo

  740

  Mercedes

  200-500 (W124)

Najciekawsza opinia użytkownika o Volvo 740

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jerzy

liczba głosów: 103

Volvo 740 GLT 2300 16V 155KM 1990r. sedan (limuzyna)

Układ napędowy
Silnik bardzo dynamiczny, choc nie ekonomiczny. Objeżdż nie jedne dzisiejsze wyroby samochodopodobne Skrzynia pracuje dobrze- ale czeka na wymiane oleu- wtedy będzie poezja.

Widoczność
To poezja. We wszelkich kierunkach wyśmienita.

Komfort
To jest jego domena Miejsca FULLL Resorowanie poprostu super Jak sie jezdzi rozsądnie to i cicho- cho to cegła.

Nadwozie
Miejsca full. Ergonomia na dobrym poziomie Bagażnik trochę nie foremny ale pakowny Jakośc materiałów bardzo dobra- znikome ślady zużycia. Jedyne co wkurza we wszystkich 700 to odpadajaca odsufitka. Jaka rdza, jeśli nie było uderzone to trudno dojżec jakiekolwiek miejsca skażone korozją.

Układ jezdny
Ten amochód to jednak klasa sama w sobie. Oczywiście lata robią swoje ale... Samochód prowadzi się bardzo precyzyjnie, pomimo że jest miękki i łapie przechyły na zekretach. Przyczepnośc jak sobie życzy kierowca- jest albo nie :) Hamulce jak brzytwa Parkowanie czysta przyjemnośc- prmonień sklrętu 9m i łatwe do wyczucia kształty karoserii, poza tym ten samochód nie boi się spotkań z innymi pojazdami:)

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie jak to w szwedzkim samochodzie(+ podgrzewane fotele)- nigdy nie zmarzniesz Brak klimy to minus ale jest szyber.

Elektryka/elektronika
Widomo lata. Jakieś poprawki instalacji elektrycznej, które można wykona samemu- np. zaśniedziałe styki.

Pełna opinia o Volvo 740 GLT 2300 16V 155KM 1990r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Volvo 740: kombi, sedan (limuzyna)

Volvo 740: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volvo 740: 2.0, 2.3, 2.4

Volvo 740: 1996, 1991, 1990, 1989, 1986, 1985, 1983