Citroen AX opinie, oceny użytkowników, Citroen AX spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen AX

Liczba ocen: 28

Średnia ocena:

8.07/10

Citroen AX spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 5.91/7.67 4.87
trasa 4.99/6.20 4.01
cykl mieszany 5.51/6.93 4.39

AX

OCENY CITROENA AX


Ogólna ocena:  

9/10


auto b wygodne i ekonomiczne,niestety troche głośne,idealne dla dwojga plus dzieciak,wszelkie dalekie wypady dla tego auta to pestka,samochód był w szwecji i potrugali oraz katowany w bieszczadach,
Opinia o układzie napędowym:
bardzo żywotny silnik dislowski z aluminiową pompą "bosh",pierwsze biegi spośród czterech i wstecznego są raczej krótkie,w aucie bardzo prętko można wrzucić piątke oczywiście jadąc po płaskim i osiągnąć jakieś 145 km/h,do silnika i skrzyni naprawde ciężko sie przyczepi...
Opinia o komforcie:
resorowanie zajebiste,auto należy do tych miększych,z pełnym obciążeniem spoko niweluje nierówności natomiast szczególna ostrożność w zakrętach,fotele miałem zmienione na kubełki i jestem zadowolony,orginalnych nie znam,w srodku głośna raczej
Opinia o nadwoziu:
auto z szyberdachem to przy tych rozmiarach super pomysł,bagażnik ze ściętą dupką więc szłu nie ma,auto dość komfortowe nawet na dłuższe trasy dla dwojga plus bagaże,zachowując komfort dwójka plus dzieciak z tyłu ewentualnie pies
Opinia o układzie jezdnym:
auto w tej klasie samochodów bardzo wygodne,ze względu na miękkość zawieszenia przy dużych prędkościach należy uważać w zakrętach.auto z takim przebiegiem 32 tyś km wymaga już wymiany przegóbów w ukł kier.Nie posiada wsp. kier. mały zakres skrętu kół.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Oceniam go bardzo dobrze, zwrotny, ekonomiczny, mało awaryjny.
Opinia o układzie napędowym:
Dosyć elastyczny, ale przy wyprzedzaniu na trasie nie zawsze obywało sie bez redukcji. Przyspieszenie bardzo dobre, nie miałem problemów z wbiciem się pomiędzy samochody.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie oceniam dobrze czułem się w nim bardziej komfortowo niż w niemieckich, większych samochodach. Fotele przednie- bardzo wygodne nawet na długich trasach, bardzo dobre trzymanie boczne. Z tyłu nie do końca wiem, nie siedziałem, ale pasażerowie nie narzekali. Jazda z kompletem pasa...
Opinia o nadwoziu:
Mam ponad 180cm wzrostu i bez problemu mogłem wygodnie usiąść za kierownicą, gorzej miał tylko pasażer za mną. Ergonomia bardzo dobra, wszystko pod ręką, trzeba się przyzwyczaić do klaksonu w dźwigni kierunkowskazów. Bagażnik nieduży ale jest to problemem tylko przy wyjeździe na wak...
Opinia o układzie jezdnym:
Oceniam go bardzo dobrze, małe, bardzo zwrotne auto. Pokazywał swoją klasę na parkingach. Hamulce mogły być troszkę lepsze, ale i tak nigdy mnie nie zawiodły.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jak na malutki samochód do taniego poruszania się to super autko. Do wyścigów i szybkiej krętej jazdy to nie to :)
Opinia o układzie napędowym:
Na tak malutki silniczek to nieźle. Ale postrach szos to nie jest. Choć da się jechać szybciej niż wiele dużo większych aut. Do dynamicznej jazdy lubi obroty.
Opinia o komforcie:
Fotele tylne może i wygodne - ale wsiąść tam w wersji 3 drzwiowej dla dużego mena to niemały problem :)
Opinia o nadwoziu:
No cóż - limuzyna to nie jest. Jak ktoś chce brek i nogę na nogę założyć to nie tędy droga. Wersje po 91 miały duże lepszej jakości środek. Ten z 90 i starszych jest kiepawy, choć trwały. Karoseria też po 91 dużo lepiej. Ten tam gdzie niepuknięty to trzyma się super. Ale tam gdzi...
Opinia o układzie jezdnym:
Miękko, auto jedzie po każdej nierówności jak nie pokrzywi felgi to znaczy, że zawieszenie przeżyje. Aby dobiło jest naprawdę ciężko. Szybkie manewry przy dużej szybkości nie za bardzo. Po zmianie tylnych amorków na utwardzone gazowe Alko dużo lepiej - ale nie ma co oczekiwać super...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jak pisałem nie ma ideałów. Niezawodne autko (jeżeli tylko się minimalnie o nie dba), super do jazdy w mieście (wszędzie idzie sie nim wcisnąć), na trasie jest troche gorzej przy prędkościach autostradowych we wnętrzu jest dosyć głośno, ale nie trzeba jeszcze krzyczeć. POLECAM
Opinia o układzie napędowym:
bardzo dobry silnik. umozliwiający bezpieczne poruszanie się. Spalający małe ilości paliwa, pozwalający jeździć dosyć dynamicznie. chyba najlepszy w tym modelu.
Opinia o komforcie:
cóż autko miejskie o konstrukcji sprzed kilku lat. trzeba to mieć na uwadze. Uważam że to bardzo udana konstrukcja.
Opinia o nadwoziu:
małe autko, troche odczuwa sie jego wielkość, zwłaszcza z tyłu (bardzo źle się wsiada i wysiada mimo 5drzwi), karoseria nie jest podatna na korozję, no chyba, że auto jest powypadkowe, generalnie wszystko jest na swoim miejscu.
Opinia o układzie jezdnym:
słabsza ocena za parkowanie wynika z braku wspomagania, gdyby nie to dałbym 7
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jesteśmy z mężem wysokimi ludzmi i mamy dorosłe dzieci więc potrzebujemy większe auto bo gdyby nie to ,to byśmy go nie sprzedali bo to tanie auto w utrzymaniu.
Opinia o układzie napędowym:
silnik pracuje równo nie huczy nie ma wycieków ,skrzynia biegów bez zastrzerzeń.
Opinia o komforcie:
super pod karzdym względem
Opinia o nadwoziu:
nic dodać nic ująć
Opinia o układzie jezdnym:
fajne autko,ładnie trzyma się jezdni,parkowanie super -wszędzie się zmieści(chodzi o parkowanie)poprzez wspomaganie super się nim kręci,miękkie zawieszenie.po prostu super nie zmieniłabym ale cóż dziwczyny mam prawie dorosłe więc musi być większe autko. aha no i ma małe spalanie 5l/1...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY CITROEN AX

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 57.14% głosów 16
Raczej tak 35.71% głosów 10
Trudno powiedzieć 7.14% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.9/10
Układ kierowniczy
7.6/10
Hamulce
7.1/10
Parkowanie
9.0/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
6.4/10
Przyspieszenie 80-120km
6.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.0/10
Fotele przednie
7.9/10
Fotele tylne
6.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.1/10
Wyciszenie
6.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.8/10
Przestrzeń z tyłu
5.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.7/10
Bagażnik
6.9/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.5/10
Możliwość aranżacji
6.0/10
Karoseria
7.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
8.7/10
Widoczność w lusterkach
8.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.9/10
Elektronika
5.4/10
Naprawy
Niezawodność
5.9/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 7
Niezawodność 5
Komfort jazdy 4
Napęd 2
Inne 2
Nadwozie 2
Wnętrze 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 7
Nic 5
Układ jezdny 2
Nadwozie 2
Komfort jazdy 1
Awaryjność 1
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen AX brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Peugeot 106.

  Citroen

  AX

  Peugeot

  106

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie AX

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: robert

liczba głosów: 112

Citroen AX Image 1200 R4 V8 60KM 1995r. hatchback

Ocena ogólna
Jak pisałem nie ma ideałów. Niezawodne autko (jeżeli tylko się minimalnie o nie dba), super do jazdy w mieście (wszędzie idzie sie nim wcisnąć), na trasie jest troche gorzej przy prędkościach autostradowych we wnętrzu jest dosyć głośno, ale nie trzeba jeszcze krzyczeć. POLECAM

Układ napędowy
bardzo dobry silnik. umozliwiający bezpieczne poruszanie się. Spalający małe ilości paliwa, pozwalający jeździć dosyć dynamicznie. chyba najlepszy w tym modelu.

Widoczność
nie ma aut idealnych

Komfort
cóż autko miejskie o konstrukcji sprzed kilku lat. trzeba to mieć na uwadze. Uważam że to bardzo udana konstrukcja.

Nadwozie
małe autko, troche odczuwa sie jego wielkość, zwłaszcza z tyłu (bardzo źle się wsiada i wysiada mimo 5drzwi), karoseria nie jest podatna na korozję, no chyba, że auto jest powypadkowe, generalnie wszystko jest na swoim miejscu.

Układ jezdny
słabsza ocena za parkowanie wynika z braku wspomagania, gdyby nie to dałbym 7

Wentylacja i ogrzewanie
tradycyjnie u Citroena bardzo wydajna nagrzewnica, nawiew na najwyższych obrotach jest wydajny, ale b. glośny.

Pełna opinia o Citroen AX Image 1200 R4 V8 60KM 1995r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Citroen AX: cabrio, coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Citroen AX: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Citroen AX: 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.4, 1.5

Citroen AX: 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1992, 1991, 1990, 1989