Opinie o samochodach Opel Meriva

Liczba ocen: 38

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

8.61

Opel Meriva spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

OSTATNIE OCENY OPEL MERIVA

Opel Meriva enjoy 1.7 CDTI 101KM 2004r. 134 000km

Roland2009-07-14

Opinia o układzie napędowym:
Bardzo zrywny i oszczedny !!! mam honde z tym samym silnikiem i mam wrazenie ze w Merivie jest z chipem :)
Opinia o komforcie:
mkiejskie autko czasem sie troszke buja ale to kwestia przyzwyczajenia
Opinia o nadwoziu:
niby na bazie corsy ale nie wachal bym sie ani sekundy wybierajac merive , duzy bagaznik przesuwane fotele tylne , skladane na pare sposobow ,ach zreszta kupicie to zobaczycie SUPER AUTKO
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo przestronne, widocznosc znakomita » pełna opinia

Opel Meriva 1.3 1,3 ctdi 55KM 2006r. 46 000km

2008-02-08

Opel Meriva 1.6 100KM 2003r. 72 000km

2008-08-03

Opinia o układzie jezdnym:
posiada czujniki parkowania » pełna opinia

Opel Meriva 1.7 cdti 101KM 2004r. 70 000km

2008-02-10

Ogólna ocena:

Bardzo fajne dla rodziny , super składane tylne siedzenia ,auto zwinne , zgrabne ale pojemne
Opinia o układzie jezdnym:
Super autko ,zwinne,przestronne wnętrze ,łatwe w prowadzeniu mało awaryjne Polecam » pełna opinia

Opel Meriva 1.7 101KM 2004r. 85 000km

2011-02-13

Opinia o układzie jezdnym:
Super autko , zero awaryjności.Godne polecenia .Ekonomiczne tanie w utrzymaniu. » pełna opinia

Opel Meriva Webasto 1.7 CDTI 101KM 2004r. 80 000km

Jarosław2008-04-19

1 2 3 4 5 z 5

ŚREDNIE OCENY OPEL MERIVA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 57.89% głosów 22
Fotele przednie
8.5
Fotele tylne
8.3
Jazda z kompletem pasażerów
Wyciszenie
Niezawodność
7.5
Koszty napraw
6.3
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 10
Wnętrze 6
Nadwozie 5
Niezawodność 3
Napęd 3
Spalanie 3
Nic 1
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 13
Układ jezdny 1
Awaryjność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Meriva brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Citroen Xsara Picasso.

Opel

użytkownik: marcus

liczba głosów: 15

Opel Meriva mini van 1400 16v 90KM 2006r. mini-van

Ocena ogólna
Uważam że dokonałem właściwego wyboru chociaż czasem brak mi klasyki Skody Octawii którą jeździłem ostatnie 8 lat.Wybrałem Merivę ze wgzledu mniejszy silnik i większą moc,b.dobrą funkcjonalność/ 5 drzwi i system tylnych foteli FlexSpace /,dużą przestrzeń kabiny,dobrą widoczność,relatywnie małą awaryjnością /patrz badania TUV / i niskie koszty eksploatacji.Przed decyzją o zakupie dużo czytałem ipinii o tym modelu.

Układ napędowy
Trzeba odnieść się do tej wersji silnikowej 1,4 16 V 90 KM chociaż są do wyboru mocniejsze wersje.Wybrałem ten silnik z uwagi na dobre osiągi w stosunku do pojemności,stosunkowo niskie spalanie.Nie oczekiwałem fajerwerków i tak jest faktycznie.Autko nieżle się zbiera na każdym biegu powyżej 3 tys.obrotów.

Widoczność
Sławne słupki trochę ograniczają widoczność szczególnie w czasie skrętów ale trzeba się do tego przyzwyczaić i po prostu uważać.Wysoko ustawione fotele dają dobrą widoczność zarówno z przodu jak i z tyłu.Na dalsze trasy żona siada z tyłu bo lubi sobie przysnąć gdyż staram się wyjeżdżać b.wcześnie z Warszawy i wtedy zdejmuję zagłówek z przedniego fotela co znacznie poprawia widoczność do przodu.

Komfort
Dużo jeżdzę sam lub w dwie osoby więc samochód nie jest maksymalnie obciążony.Tylne fotele z uwagi na zastosowany system FlexSpace przeniesiony z Zafiry sprawdza się funkcjonalnością ale niezbyt wygodą.Wyciszenie b.dobre do 3 tys.obrotów.Powyżej trochę słychać i przy rozpędzaniu na poszczególnych biegach.

Nadwozie
Z przodu i z tyłu miejsca jest wystarczająco,aranżacja wnętrza pozwala na dostosowanie do potrzeb.Np.poprawić komfort dla 2 pasażerów z tyłu -chowane środkowe siedzenie i przesuwanie bocznych.Warto tym się wjęcej zainteresować.Bagażnik z uwagi na dodatkowy schowek nad kołem zapasowym nie jest zagracony + dodatkowe schowki z boku bagażnika,w podłodze przed tylnymi siedzeniami i dodatkowa szuflada pod siedzeniem pzsażera z przodu.Ergonomia-trochę kłopotliwy przycisk sygnału w ramionach kierownicy szczgólnie w czasie zakrętów.Materiały jak na samochód z tej półki do przeżycia.Ogólnie może być.

Układ jezdny
Z uwagi da dość twarde zawieszenie samochód bardzo dobrze się prowadzi,układ kierowniczy wpomagany dodatkowo elektrycznie.Ten typ tak ma i mnie to odpowiada.

Naprawy
Poza w.w.elektryką szyb bez żadnych awarii.

Wentylacja i ogrzewanie
Wybrałem wersję Enjoy więc bez klimy.Trzeba dobrze wybrać funkcje nawiewu i poczekać trochę do nagrzania nagrzewnicy.

Elektryka/elektronika
Nie miałbym zastrzeżeń gdyby nie awaria elektryki szyb.Wymieniono obydwa silniczki co podobno zdarza się b.rzadko tak że musiano je sprowadzać z Niemiec.Wersja Enjoy nie ma komputera pokładowego,jest tlko wyświetlacz pokazujący godzinę,temperaturę na zewnątrz i funkcje radia CD.Bardzo dobrze skonfigurowane fabryczne radio i b.łatwa obsługa w czasie jazdy.

Pełna opinia o Opel Meriva mini van 1400 16v 90KM 2006r. mini-van »

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Ireneusz

liczba głosów: 4

Opel Meriva 1700 cdti 105KM 2004r. hatchback

Ocena ogólna
Można kupić, ale dokładnie sprawdzone i z pewnej ręki, mi niestety się nie udało. Przed zakupem radzę sprawdzić dokładnie auto w autoryzowanym serwisie. Silniki japońskie 1.7 cdti bardzo drogie w serwisie.

Układ napędowy
Silnik rewelacyjny 1.7 cdti rewelacyjny jest o japoński produkt ISUZU, tylko trzeba trafić na dobrą sztukę. Niestety mi się to nie udało, naprawy są bardzo kosztowne. Po 140 tys. wydmuchało uszczelkę pod głowicą, bez komentarza. Uszczelniacze wtryskiwaczy ciekną wszystkie cztery. Przed zakupem warto wsystko dokładnie sprawdzić, bo inaczej mechanik was puści z torbami.....

Widoczność
Zbyt wysunięte i pochylone słupki przedniej szyby ograniczają widoczność na zakretach jest to bardzo niebezpieczne ! 11

Komfort
Słabe wyciszenie z przodu. Na tylnej kanapie słaba widoczność do przodu, za wysoko umieszczony tylny fotel.

Nadwozie
Ergonomia wewnątrz OK.

Układ jezdny
Zbyt pochylone przednie słupki ograniczają widoczność, szczególnie na zakrętach. W układzie kierowniczym luzy i coś stuka. Hamulce dobre, parkowanie OK.

Naprawy
Po wydaniu około 6 tys. zł oddałem auto do komisu bo miałem już dość ... Mało miejsca pod maską, cokolwiek zrobić trzeba pół silnika porozkręcać. Słaby dostęp do podzespołów.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja OK. Ogrzewanie jak to w dieslu działa dopiero po przejechaniu około 10km. Ja miałem w swojej wersji podgrzewane siedzenia to trochę pomogło, ale po miesiącu jazdy z podgrzewanymi siedzeniami padł akumulator, musiałem kupić nowy ...

Elektryka/elektronika
Bez rewelacji, oplowskie radio cd 2005 beznadziejne.

Pełna opinia o Opel Meriva 1700 cdti 105KM 2004r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Opel Meriva: hatchback, mini-van, van

Opel Meriva: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Opel Meriva: 1.3, 1.4, 1.6, 1.7, 1.8

Opel Meriva: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 1995