Opel Zafira opinie, oceny użytkowników, Opel Zafira spalanie 1.8 (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Zafira

1.8

Liczba ocen: 27

Średnia ocena:

8.22/10

Opel Zafira spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.80/11.15 10.00
trasa 7.62/8.73 7.00
cykl mieszany 8.98/10.01 8.50

Zafira

OCENY OPLA ZAFIRA


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik jest zdecydowanie elastyczniejszy i ma lepszy moment obrotowy przy niskich obrotach podczas zasilania gazem. Na benzynie jest mniej elastyczny, słabszy i do tego każdy ruch pedału przyspieszenia powoduje bardzo "twardą" reakcję.
Opinia o komforcie:
Pasażerowie na dodatkowych fotelach wystawianych w "bagażniku" mają bardzo mało miejsca na nogi. Najlepiej posadzić tam dzieci. Przednie i tylne fotele za to rewelacja wysokie i do tego regulacja wysokości fotela kierowcy. Polecam dla osób mających problemy z kolanami.
Opinia o nadwoziu:
Przy uchylonych szybach mechanizmy drzwi trzeszczą i skrzypią podczas jazdy. Trochę to uciążliwe. Dodatkowo zbiera się spora ilość błota na uszczelce tynych drzwi przy nadkolu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Polecam świetne auto.
Opinia o układzie napędowym:
Autko jest troche ciężkie więc nie ma co wydziwjać.Samochód dla rodzinki a nie na wyścigi.
Opinia o komforcie:
10 lat ma to ma prawo coś potrzeszczeć ale to generalnie zimą.
Opinia o nadwoziu:
Przy 4 osobach w aucie pełen komfort. Przy 5 może być choć nie na bardzo długie trasy. Przy 7 współczuje tym na ostatnich fotelach,generalnie rozkładać tylko awaryjnie.
Opinia o układzie jezdnym:
Jeśli się dba o auto to wszystko jest ok.Nasze drogi są bylejakie ale zawieszenie sobie radzi.Od momentu zakupu wszystko jest OK.Aby tak dalej.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Rewelacyjne auto. Póki co najlepsze pośród wszystkich jakimi zdarzyło mi się jeździć.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik wystarczający jak na tą masę pojazdu. Skrzynia z krótkimi przełożeniami zapewnia sporą dynamikę, chociaż okupione jest to zwiększonym (choć akceptowalnym) zużyciem paliwa
Opinia o komforcie:
Pomimo dość twardego zawieszenia podróżuje się całkiem komfortowo.
Opinia o nadwoziu:
Jeden z najładniejszych minivanów jakie znam :)
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie dość twarde, ale dzięki temu precyzyjnie pokonuje zakręty. Ze względu na niewielkie gabaryty auta parkowanie to czysta formalność :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
silnik elasytczny i bezawaryjny, biegi dobrze wchodzą, nie ma stresu przy wyprzedzaniu
Opinia o komforcie:
wada zawieszenia, pękły sprężyny-przód i tył
Opinia o nadwoziu:
słabe blachy, korozja wszędzie
Opinia o układzie jezdnym:
samochód godny uwagi, typowo rodzinny, dla 4 osób dużo miejsca na osoby i na bagaże na dłuższą wyprawę minus- korozja, rdzewieją blachy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


SAMOCHÓD RODZINNY BARDZO MIŁO SIĘ WSPOMINA TE KILKA PRZEJAZDÓW W ROKU W 6 CZY 7 OSÓB NAJCZĘŚCIEJ PRZY JAKICHŚ UROCZYSTOŚCIACH RODZINNYCH
Opinia o układzie napędowym:
ZAFIRA TO VAN JEST WYSOKI I CIĘŻKI OK 1 TONY WAGI I MA WIEKSZY OPÓR POWIETRZA I WOLNIEJSZY PRZY STARCIE (ROZPĘDZANIU AUTA)
Opinia o układzie jezdnym:
PRZY PARKOWANIU SPRAWA PRZYZWYCZAJENIA DO NOWEGO AUTA: ZAFIRA JEST TROCHĘ DŁUŻSZA I TRZEBA Z NIĄ OSWOIĆ SIĘ PRZY PAEKOWANIU
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY OPEL ZAFIRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 81.48% głosów 22
Raczej tak 7.41% głosów 2
Trudno powiedzieć 3.70% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 7.41% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
7.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.9/10
Przestrzeń z tyłu
8.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.3/10
Możliwość aranżacji
8.2/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.7/10
Widocznośc do tyłu
8.1/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.6/10
Elektronika
6.4/10
Naprawy
Niezawodność
6.4/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 5
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Wnętrze 3
Układ jezdny 2
Napęd 2
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 7
Awaryjność 3
Widoczność 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 2
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Zafira brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Renault Scenic.

  Opel

  Zafira

  Renault

  Scenic

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Zafira

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 24

Opel Zafira 1800 0KM 1999r. van

Układ napędowy
Silnik jest zdecydowanie elastyczniejszy i ma lepszy moment obrotowy przy niskich obrotach podczas zasilania gazem. Na benzynie jest mniej elastyczny, słabszy i do tego każdy ruch pedału przyspieszenia powoduje bardzo "twardą" reakcję.

Widoczność
Przednie słupki są jak "filary mostu". Zasłaniają spory fragment jezdni. Szczególnie lewy daje o sobie znać podczas skrętu w lewo lub jeździe po łuku drogi. Osobiście miałem już kilka przypadków kiedy zbyt późno zauważyłem przez to pieszych na drodze (samochody też), szczególnie na łuku drogi. Cud że nic się nie stało. W poprzednim samochodzie tego nie było (Opel Kadett E)

Komfort
Pasażerowie na dodatkowych fotelach wystawianych w "bagażniku" mają bardzo mało miejsca na nogi. Najlepiej posadzić tam dzieci. Przednie i tylne fotele za to rewelacja wysokie i do tego regulacja wysokości fotela kierowcy. Polecam dla osób mających problemy z kolanami.

Nadwozie
Przy uchylonych szybach mechanizmy drzwi trzeszczą i skrzypią podczas jazdy. Trochę to uciążliwe. Dodatkowo zbiera się spora ilość błota na uszczelce tynych drzwi przy nadkolu.

Naprawy
Mam małą wiedzę co do cen serwisów ponieważ wszystko robię przy samochodzie sam. Koszty części do Opli znośne, dostępność dobra.

Wentylacja i ogrzewanie
Podczas jazdy na LPG bardzo długo się w zimie nagrzewa. Dużo temperatury odbiera parownik gazu. Na benzynie tego efektu nie ma. Wystarczy 2 km jazdy i jest ciepło.

Elektryka/elektronika
Nie miałem żadnych problemów. Ocena 8 ze względu na ilość wyposażenia.

Pełna opinia o Opel Zafira 1800 0KM 1999r. van »

Zobacz również opinie:

Opel Zafira: hatchback, kombi, mini-van, van

Opel Zafira: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Zafira: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2

Opel Zafira: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1993