Volkswagen Passat opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Passat spalanie 1997r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Passat

1997r.

Liczba ocen: 55

Średnia ocena:

8.15/10

Volkswagen Passat spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.27/11.85 6.15
trasa 7.74/9.18 5.18
cykl mieszany 8.91/10.42 5.63

Passat

OCENY VOLKSWAGENA PASSAT


Ogólna ocena:  

7/10


Atko troszeczkę nie dorasta do świetnej opini o VW w zasadzie to ją trochę psuje. Za durzo drobnych awarii, pęknięta wkładka zamka w drzwiach kierowcy, kiedy mam centralny zame więc i wkładka sporadycznie urzywana. Piloty w kluczykach padły mi obydwa. Tylna wycieraczka. No trochę to za du...
Opinia o układzie napędowym:
Tu w zasadzie zaskoczył mnie silnik pełno znawców dookoła mówiło mi że te 1,8 20V to biorą olej jak wściekłe, DEMENTUJĘ moje autko ma 220tyś wymieniam olej co 15 tyś i jak bym się uparł to nie dolewał bym ani grama profilaktycznie 100 do 200 gram ale to uż dużo. Silnik pomomo 125 K...
Opinia o komforcie:
Przy prędkościach powyżej 140km/h trochę za głośny.
Opinia o nadwoziu:
Bagażnik spory i wygodny przy dodaniu składanych siedzeń w wersji kobi nie ma rzeczy nie do przewiezienia. Ból co do aranżacji tak to wszystko jest zaprojektowane że dodanie SB czy telefonu nie jest zbyt łatwe, nie ma na to miejsca (jak jest lima z nawigacją i radiem)
Opinia o układzie jezdnym:
Autko ogólnie prowadzi się dobrze przyzwoity promień skręty, na tą wagę nieco za słabe hamulce, u mnie wszystko po wymianach, jednach hamowanie awaryjne powoduje zjerzenie włosów, autko jest ciężkie więc raczej w miejscu się nie zatrzymuje. Myślę że odrobinę większe tacze durzo by ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Po podniesieniu mocy do ok 200 KM nie jest źle :) Skrzynia przy sportowym "wbijaniu" biegów zawsze zgrzyta przy 3 biegu. W przypadku, gdy się prowadzi normalnie nie ma żadnych problemów.
Opinia o komforcie:
Amortyzatory w tych modelach powinni od razu dawać gazowe. Przy olejowych (nawet nowych) są problemy z dobijaniem opon do nadwozia, przez co błotniki tną opony. Po wymianie amortyzatorów, utwardzeniu zawieszenia (szczególnie tył - wzmocnione sprężyny) jest wszystko ok.
Opinia o nadwoziu:
Jest to dość stary samochód, więc blacharka zazwyczaj jest już gdzieś podjedzona. Jeżeli chodzi o bagażnik to jest trochę maławo miejsca, ale to ze względu na butlę gazową (68 L)
Opinia o układzie jezdnym:
Problematyczne jest wspomaganie kierownicy. Problem polega na nieustannie mokrych przewodach zasilających pompę. Pompa nie leje, ale przewody zawsze mokre (ten typ tak ma). Nie bardzo też jest z hamulcem ręcznym. Ręczny tarczowy nie jest zbyt dobrym pomysłem do tego samochodu, ponadto zaci...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Auto generalnie godne polecenia, ma swoje wady, trzeba uważać przy zakupie bo łatwo kupić egzemplarz mocno wyeksploatowany... Nie należy wierzyć że 10 letni Passat ma przebieg poniżej 180 tys km, ponieważ mój ma 251 tys km które jest naprawdę udokumentowane i potwierdzone i widzę w por...
Opinia o układzie napędowym:
Krótko mówiąc za słaby silnik do tego auta...
Opinia o komforcie:
Wygodny, obszerny wewnątrz, nie męczy przy nawet długich podróżach.
Opinia o nadwoziu:
Wszystko elgancko, jedyna wada to szybko wycierające się koło kierownicy i plastiki.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się nieźle, trochę miękkie, z uwagi na głębokie siedzenia nie najlepsza widoczność przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


wszystko by bylo ok gdyby autko bylo bardziej dynamiczne bo 101km to troszke malo.jesli juz spala te 10litrow to moglo by miec juz te 110km zeby sie dynamiczniej jezdzilo
Opinia o układzie napędowym:
troche za maly silnik jak na te gabaryty ciezko sie rozpedzic ale jak juz sie zacznie to idzie dosc dobrze
Opinia o komforcie:
z kompletem pasazerow auto sie prawie wlecze ciezko nawet wyprzedzac na miescie czuje sie ciezar.w trasie troche lepiej ale do wyprzedzanie nie polecam.troche trzeba poredukowac zeby dalo sie wyprzedzic.samemu passat idzie bez zastrzezen szybko i plynnie nawet z pasazerem z boku tez jest ok
Opinia o nadwoziu:
autko jest duze i przestronne.na wakacje super duzy bagaznik
Opinia o układzie jezdnym:
autko jest dobre w prowadzeniu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Posiadacz samochodu VW Passat B5 będzie zadowolony z zakupu trzeba tylko kupić go z dobrych rąk.
Opinia o układzie napędowym:
Jak na silnik bez turbiny ma zadowalające osiągi jednak nie oczekujmy zbyt wiele.
Opinia o komforcie:
Samochód bardzo dobrze wyciszony. Na przednim fotelu możemy przejechać polskę bez problem.
Opinia o nadwoziu:
Deska rozdzielcza bardzo czytelna. Z przodu mamy doś sporo miejsca natomiast jeśli chodzi o tył to nie spodziewał bym się zbyt dużego komfortu dla osób powyżej 180cm.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny bez zarzutu ze względu na wielowachaczowe zawieszenie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 11


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN PASSAT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 52.73% głosów 29
Raczej tak 36.36% głosów 20
Trudno powiedzieć 3.64% głosów 2
Raczej nie 1.82% głosów 1
Nie 5.45% głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.3/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
7.0/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
8.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.2/10
Wyciszenie
8.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
8.7/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.3/10
Możliwość aranżacji
8.0/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.3/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
6.4/10
Koszty napraw
4.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 26
Niezawodność 6
Spalanie 6
Napęd 3
Wnętrze 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 11
Układ jezdny 9
Spalanie 9
Widoczność 4
Inne 3
Nadwozie 2
Napęd 1
Awaryjność 1
Komfort jazdy 1
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Passat brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Volkswagen

  Passat

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Passat

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Wojtek

liczba głosów: 105

Volkswagen Passat B5; 3B 1800 18 20V 125KM 1997r. kombi

Ocena ogólna
Atko troszeczkę nie dorasta do świetnej opini o VW w zasadzie to ją trochę psuje. Za durzo drobnych awarii, pęknięta wkładka zamka w drzwiach kierowcy, kiedy mam centralny zame więc i wkładka sporadycznie urzywana. Piloty w kluczykach padły mi obydwa. Tylna wycieraczka. No trochę to za durzo, spodziewałem się mniej problemów zwłaszcza że jeździłem wcześniejszym modelem i moim zdaniem B4 jest mniej zawodne. Bardzo drogie części i serwis.

Układ napędowy
Tu w zasadzie zaskoczył mnie silnik pełno znawców dookoła mówiło mi że te 1,8 20V to biorą olej jak wściekłe, DEMENTUJĘ moje autko ma 220tyś wymieniam olej co 15 tyś i jak bym się uparł to nie dolewał bym ani grama profilaktycznie 100 do 200 gram ale to uż dużo. Silnik pomomo 125 KM elastycznością nie zaskakuje do 3 w zasadzie fajnie się zbiera, przyspieszenia między wyższymi prędkościami do rewelacyjnych nie należą, ale da się jeździć.

Widoczność
Bardzo mi przeszkadzają słupki przednie przy wzroście 1,8m po ustawieniu fotela w miarę wygodnie sporo zasłaniają te słupki co jest uciążliwe w mieście. Próbowałem różnych kombinacji ustwień jednak są jakoś tak ustawione że naprawdę zabierają sporo widoczności.

Komfort
Przy prędkościach powyżej 140km/h trochę za głośny.

Nadwozie
Bagażnik spory i wygodny przy dodaniu składanych siedzeń w wersji kobi nie ma rzeczy nie do przewiezienia. Ból co do aranżacji tak to wszystko jest zaprojektowane że dodanie SB czy telefonu nie jest zbyt łatwe, nie ma na to miejsca (jak jest lima z nawigacją i radiem)

Układ jezdny
Autko ogólnie prowadzi się dobrze przyzwoity promień skręty, na tą wagę nieco za słabe hamulce, u mnie wszystko po wymianach, jednach hamowanie awaryjne powoduje zjerzenie włosów, autko jest ciężkie więc raczej w miejscu się nie zatrzymuje. Myślę że odrobinę większe tacze durzo by zdziałały w tym modelu

Wentylacja i ogrzewanie
Klima mogła by być nieco wydajniejsza, autko jest spore i wydaje mi się za mała jest wymiana powietrza jak się jedzie kompletem osób nie obejdzie się bez otworzenia co jakiś czas okien, robi się duszno.

Pełna opinia o Volkswagen Passat B5; 3B 1800 18 20V 125KM 1997r. kombi »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Passat: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Volkswagen Passat: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Passat: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.7, 2.8, 4.0

Volkswagen Passat: 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1985, 1983, 1980