Opinie o samochodach Volkswagen Sharan

Liczba ocen: 100

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

8.31

Volkswagen Sharan spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

Michał2008-08-11

Volkswagen Sharan MODEL 1 1.9 TDI 110KM 1998r. 270 000km

Marek2009-07-07

Opinia o układzie napędowym:
WSZYSTKO SUPER- MAŁE SPALANIE , TYLKO W TYM MODELU JEST TROCHĘ MAŁO SCHOWKÓW. » pełna opinia

Volkswagen Sharan GLX 2.8 174KM 1995r. 250 000km

Andrzej2010-02-16

Opinia o układzie napędowym:
Za małą moc jak na takie auto » pełna opinia

Volkswagen Sharan 1.9 tdi 116KM 2001r. 205 000km

Robert Wojtas2008-02-13

Volkswagen Sharan 1.9 90KM 1997r. 250km

2008-02-07

Ogólna ocena:

Miałem w swej motoryzacyjnej karierze 34 samochody. Zaczynałem od dużych fiatów i polonezów ale takiej porażki motoryzacyjnej jeszcze nie miałem.Dodam że auto sam sprowadziłem i było do końca serwisowane przez niemca.Stan wizualny określam bdb więc nie ma mowy o katowaniu czy zmęczeniu... » pełna opinia

1 2 3 4 5 z 13

ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN SHARAN

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 72.00% głosów 72
Resorowanie z obciążeniem
Fotele przednie
Fotele tylne
8.2
Jazda z kompletem pasażerów
Wyciszenie
Niezawodność
6.3
Koszty napraw
5.3
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 40
Widoczność 1
Układ jezdny 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 21
Komfort jazdy 1
Układ jezdny 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Sharan brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Galaxy.

Volkswagen

użytkownik:

liczba głosów: 4

Volkswagen Sharan 1900 110KM 1998r. van

Ocena ogólna
Wielkość auta daje wrażenie, że jest drogie w utrzymaniu, w praktyce kosztuje tyle co passat, warte uwagi,

Układ napędowy
jak na technologię sprzed 10 lat to rewelacja. A teraz to normalka, albo nic szczególnego.

Komfort
Super w zimie na narty w góry, wysokie podwozie, cieżko sie zakopać, ciężki nie wpada tak łatwo w poślig.

Nadwozie
Dobry do przewożenia dużych, elementów np. mebli. Płaska podłoga ułatwia załadunek.

Układ jezdny
Super autko dla dużej rodzinki, lub prowadzenia działalności. Wspaniały na dalekie wyjazdy z dużym bagażem, na narty czy jako taxi. Wygodne, duże jak mały bus, a pali i prowadzi sie jak osobowe. Wogle ma charakterystykę osobowego i zachowuje sie jak osobowe. Opłaty na autostradach jak za osobowe no i kaszty utrzymania jak sredniej wielkości osbowe, pod warunkiem, że silnik niemiecki wersji Tdi. Jeśli ktoś chce kupić nowe to polecam podobne wielkościa z firmy honda lub toyta- bezawaryjne. Nowe niemieckie maja wiekszą awaryjność no i cenę. Tańsze i starsze polecam alhambrę i sharana bo tylko te w tamtych czasach miały super oszczedne i dynamiczne silniki Tdi o mocy powyżej 100KM.

Pełna opinia o Volkswagen Sharan 1900 110KM 1998r. van »

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 1

Volkswagen Sharan comfortline 1900 tdi 115KM 2002r. van

Ocena ogólna
Z samochodu jestem bardzo zadowolony i mogę go polecić osobom, które od jazdy agresywnej i z piskiem opon spod świateł, wolą stateczną jazdę z rodziną na dłuższe wypady, które cenią komfort i bezpieczeństwo. Nigdy się jeszcze tak nie zdarzyło, żebym został nagle czymś niemile zaskoczony przez to autko.

Układ napędowy
Silnik pracuje z lekkim klekotem, ale do zniesienia dla ucha. Skrzynia biegu na zimnym lekko haczy, ale podobno Sharany tak mają. Co do przyspieszenia, to mogłoby być lepiej, ale trzeba pamiętać, że przy prawie 2t. 115 koników to niewiele, choć jak się go dobrze nakręci na obrotach to może być. No cóż to nie rajdówka, a vanik do rodzinnych wyjazdów.

Widoczność
Widoczność z przodu bardzo dobra, natomiast do tyłu może przeszkadzać środkowy zagłówek. Widoczność w lusterkach bardzo dobra, a dzięki dzielonemu lewemu lusterku nie występuje problem martwego pola.

Komfort
Resorowanie przy komplecie pasażerów jak i przy jeździe samemu jest wystarczające, choć nie takie jak np. we francuzach. Fotele są wygodne, choć jak dla mnie szkoda, że nie mają lepszego trzymania bocznego jak i wyprofilowania w odcinku lędźwiowym. Mimo tych uwag samochodem jedzie się wygodnie nawet przy dużych odległościach. Plusem przednich foteli są na pewno podłokietniki i możliwość obrócenia ich do pasażerów np. w czasie postojów. Wyciszenie powiedzmy poprawne, choć pow. 100 km/h może przeszkadzać dochodzący z zewnątrz szum powietrza.

Nadwozie
Ilość miejsca dla pasażerów I, II jak i III rzędu jest naprawdę wystarczająca do swobodnego przemieszczania się. Możliwość aranżacji wnętrza jest duża. Bagażnik zadowoli nawet najbardziej wymagających, pod warunkiem, że nie mamy włożonych foteli III rzędu, bo wtedy staje się on symboliczny.

Układ jezdny
Auto prowadzi się bardzo wygodnie, sztywno, dzięki czemu nie układa się na zakrętach. U mnie czuć lekkie drgania kierownicy, ale to może być spowodowane jakością naszych dróg. Wspomagania działa tak jak powinno - lekko się kręci kierownicą, ale czuć cały czas, że to my mamy pełną kontrolę. Hamulce nigdy mnie jeszcze nie zawiodły i udało mi się zawsze zatrzymać na czas. Jedyny mankament tego samochodu to średnica zawracania i trzeba się nie raz nagimnastykować, żeby zaparkować na ciasnym parkingu.

Naprawy
Awaryjność tego samochodu jest niewielka w porównaniu np. z Fordem. Najczęściej wymienia się łączniki, ale to suma złych u nas dróg i wagi samochodu. Jak na razie to jedyne "większe" naprawy w moim Sharanku.

Wentylacja i ogrzewanie
Słabą stroną wszystkich Sharanów jest parowanie szyb zimą. U mnie ten problem udało się w pewnym stopniu zmniejszyć, ale dopiero po naprawie klimy i wabesco.

Elektryka/elektronika
Elektronika mnie jeszcze nigdy nie zawiodła.

Pełna opinia o Volkswagen Sharan comfortline 1900 tdi 115KM 2002r. van »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Sharan: hatchback, mini-van, terenowy, van

Volkswagen Sharan: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Sharan: 1.8, 1.9, 2.0, 2.8, 8.0

Volkswagen Sharan: 2008, 2007, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995