Mazda 323F opinie, oceny użytkowników, Mazda 323F spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda 323F

Liczba ocen: 8

Średnia ocena:

7.88/10

Mazda 323F spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.55/11.20 6.80
trasa 6.63/8.73 5.10
cykl mieszany 7.63/9.77 5.90

323F

OCENY MAZDY 323F


Ogólna ocena:  

10/10


zdecydowanie niski ukłon dla japończyków za niezawodność.problem może to ślady korozji na tylnych nadkolach ale przy corocznej konserwacji i bieżącej pielegnacji świetny i wygodny środek transportu do pracy czy na zakupy,do tego ładna i ciekawa linia jak na ..klasyka
Opinia o układzie napędowym:
szału może już nie(ponad 20 lat temu owszem)ma ale zawalidrogą nie jest.wystarczy troszke podkręcić ją obrotami i sprawnie sie porusza
Opinia o komforcie:
kilka razy testowana z kompletem pasażerów.dwójka dorosłych + dwójka nastolatków i bagażem.dla mnie doskonale.może z piątką ludzi na pokładzie byłoby zbyt ciasno ale pieciu pasażerów to raczej już wygodniej vanem
Opinia o nadwoziu:
bagażnik może i obszerny ale w przypdku transport w małej przeprowadzce zdecydowanie przegrywa z felicją czy ..poczciwym starym polonezem ze względu na kiepską ustawność przestrzeni bagażowej.nawet po złożeniu tylnych siedzeń zabudowane amortyzatory zawęzają przedział bagażowy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


zalety: zrywny, iskierka, auto z duszą, nie zawiódł mnie nigdy w zimie - zawsze odpalił, trzyma się drogi, proste i ładne wnętrze, nie gnije, super skręt, kierownica chodzi rewelacyjnie wady: czasem ciężko znaleźć części lub są drogie, auto nie lubi ciężaru - typowo dwuosobowe auto
Opinia o układzie napędowym:
Na pierwszym biegu nie da się "toczyć" np. w korku, a na drugim biegu przygasa. Poza tym wszystko w porządku
Opinia o nadwoziu:
Jeżeli chodzi o karoserię to pierwsze malutkie ognisko przy tej małej szybie z tyłu (zaraz za tylnią boczną szybą), poza tym zdrowe
Opinia o układzie jezdnym:
Parkowanie tym autem to czysta przyjemnosc, auto ma genialny skręt
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Ogólnie autko godne polecenia, zarówno wizualnie jak i mechanicznie nie tuzinkowe więc może dać sporo radości.
Opinia o układzie napędowym:
silnik umiarkowany, ale do przetrawienia
Opinia o komforcie:
dość twarde zawieszenie, dobre na dobrej nawierzchni, ale nasze drogi w większości jakie są wiemy dlatego często jest niekomfortowo :(
Opinia o układzie jezdnym:
Niestety jak w każdej Mazdzie 323f widoczność do tyłu ograniczona, ale z reguły jeździmy do przodu :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Gdyby nie nadkola, auto perfekt nic dodać , nic ująć super.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo zrywny, średniaczek do miasta i na trasy
Opinia o nadwoziu:
Mankament rdza tylne nadkola , pozatym ok
Opinia o układzie jezdnym:
rewelacja
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


nigdy nie jest tak dobrze by nie mogło by być lepiej
Opinia o układzie napędowym:
Oby tak dalej
Opinia o komforcie:
Silnik mógłby pracować ciszej
Opinia o nadwoziu:
Wszystko OK tylko ciągła walka z rdzą na nadwoziu
Opinia o układzie jezdnym:
Nie jest żle
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY MAZDA 323F

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 62.50% głosów 5
Raczej tak 25.00% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 12.50% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.1/10
Hamulce
7.6/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
7.4/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
7.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.1/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.5/10
Resorowanie z obciążeniem
7.4/10
Fotele przednie
8.8/10
Fotele tylne
7.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.9/10
Wyciszenie
6.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.6/10
Przestrzeń z tyłu
8.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
8.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
6.8/10
Karoseria
6.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.1/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.1/10
Elektronika
8.4/10
Naprawy
Niezawodność
7.9/10
Koszty napraw
6.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Niezawodność 3
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Nadwozie 2
Spalanie 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda 323F brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Focus.

  Mazda

  323F

  Ford

  Focus

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie 323F

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: paweł

liczba głosów: 5

Mazda 323F ba 1500 88KM 1995r. hatchback

Ocena ogólna
zdecydowanie niski ukłon dla japończyków za niezawodność.problem może to ślady korozji na tylnych nadkolach ale przy corocznej konserwacji i bieżącej pielegnacji świetny i wygodny środek transportu do pracy czy na zakupy,do tego ładna i ciekawa linia jak na ..klasyka

Układ napędowy
szału może już nie(ponad 20 lat temu owszem)ma ale zawalidrogą nie jest.wystarczy troszke podkręcić ją obrotami i sprawnie sie porusza

Komfort
kilka razy testowana z kompletem pasażerów.dwójka dorosłych + dwójka nastolatków i bagażem.dla mnie doskonale.może z piątką ludzi na pokładzie byłoby zbyt ciasno ale pieciu pasażerów to raczej już wygodniej vanem

Nadwozie
bagażnik może i obszerny ale w przypdku transport w małej przeprowadzce zdecydowanie przegrywa z felicją czy ..poczciwym starym polonezem ze względu na kiepską ustawność przestrzeni bagażowej.nawet po złożeniu tylnych siedzeń zabudowane amortyzatory zawęzają przedział bagażowy

Naprawy
w zasadzie nic sie nie psuje.normalne zużycie typu klocki,tarcze,płyne ekspalatacyjne.ceny częsci na normalnym poziomie

Wentylacja i ogrzewanie
być może to u mnie ze względu na jeszcze oryginalną przednią szybe ale....zimą przy dużej wilgotności musi upynąć sporo czasu by odparowały szyby.gdy do tego dojdzie jeszcze lekki przymrozek to naprawde masakra.drapanie,psikanie odmrażaczami..zdecydowanie za długo sie rozgrzewa nagrzewnica :(

Elektryka/elektronika
wszystko sprawne do tej pory(rok prod.95!!) dziś chyba takich japończycy nie robią

Pełna opinia o Mazda 323F ba 1500 88KM 1995r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Mazda 323F: hatchback

Mazda 323F: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Mazda 323F: 1.3, 1.5, 1.6, 2.0

Mazda 323F: 2003, 2001, 1999, 1998, 1997, 1995