Fiat Bravo opinie, oceny użytkowników, Fiat Bravo spalanie 1.6 (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Bravo

1.6

Liczba ocen: 34

Średnia ocena:

8.18/10

Fiat Bravo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.00/10.26 6.50
trasa 6.93/8.40 4.65
cykl mieszany 7.83/9.22 6.25

Bravo

OCENY FIATA BRAVO


Ogólna ocena:  

8/10


Zalety: - Cena nie jest wysoka jak na auto tego typu a mimo lat prezentuje się jeszcze dobrze - włoski dizajn. - Świetnie się prowadzi, układ kierowniczy ekstra. - Dużo miejsca wewnątrz. Wady: - Zawieszenie głośno wybiera nierówności. - Słaba widoczność w tylnej szybie- kwestia p...
Opinia o układzie napędowym:
Zbiera się ładnie. Niestety te silniczki Fiata lubią wysokie obroty co odczuwa się na stacji benzynowej. Mało awaryjny silnik, ale jeśli coś padnie to już konkretnie - tendencja przeskakiwania paska rozrządu powodująca wariacje silniczka (gaśnięcie, szarpanie na niskich biegach, falowan...
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jak to we Fiacie tłucze na nierównościach czy to obciążony czy goły. Słychać wybieranie nierówności na drodze. Fotel przedni (kierowcy) czasem skrzypi lub popiskuje (zaznaczam że w swoim egzemplarzu mam mechaniczną regulację fotela kierowcy i to chyba jest przyczyną takowe...
Opinia o nadwoziu:
Hmmm dizajn Fiata mimo lat nie starzeje się z przodu jak i z tyłu dużo miejsca, utrudnione wsiadanie wyższych lub tęgich osób do tyłu. Wnętrze bardzo łatwe do czyszczenia wilgotna ściereczka z płynem do plastików wystarcza. Materiał siedzeń mógłby być lepszy wyciera się( we wszys...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się świetnie przy większych prędkościach powyżej 140 kmph kierownica nie drga nie skacze. Jak na takie auto promień skrętu nawet ok
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jeżdżę Fiatem Bravo od 7 lat - co wskazuje na to, że jestem z niego zadowolony. Jest to fajne autko o sportowym zacięciu, raczej nie nadaje się jako samochód rodzinny - przekonałem się o tym, kiedy urodził mi się syn :)- brak tylnych drzwi i niewielki bagażnik dają o sobie znać. Wers...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jestem bardzo miło zaskoczony z użytkowania swojego bravo,jakość wykonania i komfort jazdy na najwyższym poziomie no i ten rewelacyjny silnik.natomiast co do przestrzeni z tyłu dla mojej 4-osobowej rodziny wystarcza.
Opinia o układzie napędowym:
Najmocniejszy punkt tego auta,rewelacyjny silnik wspaniała dynamika i elastyczność oraz przyspieszenie,jak nie disel,do tego dobrze pracująca skrzynia biegów
Opinia o komforcie:
Auto dobrze tłumi nierówności,komfort jazdy bardzo dobry,może z tyłu ciut za mało miejsca.
Opinia o nadwoziu:
Tak jak pisałem z przodu rewelacyjnie,z tyłu może ciut za mało przestrzeni na nogi,ja mam pow.180cm i za mną siada syn też pow.180 cm.i miejsca mu wystarcza.Atak pozatym to auto dla ludzi dynamicznych i jeżdzi się z przodu.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto bardzo dobrze się prowadzi,fantastyczny układ kierowniczy oraz chamulce.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Z samochodu jestem bardzo zadowolony, byłbym jeszcze bardziej gdyby firma FIAT w nowszych modelach stosowała elementy o lepszej jakości. W autach z 2007r. nie było problemów z parującymi lampami, źle działającym radiem czy kierunkowskazami które podczas mrozów trzeba dźwignię trzymać c...
Opinia o układzie napędowym:
Nowy typ turbiny sprawdza się super! Ciągnie mocno już od 1500 obr/min.
Opinia o nadwoziu:
Brak uchwytu na kubek z napojem!
Opinia o układzie jezdnym:
W zakrętach auto bardzo dobrze się prowadzi, nie przechyla się i dobrze można "wyczuć" granice przyczepności.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo miło wspominam fiata. szkoda że wylądowałem na drzewie. może ktoś jakieś częśći potrzebuje??:)
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia dobrze zestrojona. na 2 biegu 100 poleci. wsteczny czasem zgrzyta ale to normalka. elastyczność dobra na 5# 50 lekko jedzie. Silnik lubi kręcić od 4000 wzwyrz i wtedy żyje:D
Opinia o komforcie:
Zawieszenie dość sztywne ale miłe. z obciążeniem troche za słaby ale poleci. z tyłu fotele to dramat ja sie nie mieszcze. ale kto musi ten usiądzie. wyciszenie nie wiem bo strumienica strasznie fajnie sie darła:D
Opinia o nadwoziu:
przestrzeni znośna. wygodnie sie podróżuje we dwójkę. Z tyłu gorzej. bagażnik spory i kształtny. u mnie go prawie nie było bo gaz i caraudio ale bez tego duży.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto o niepowtarzalnym wyglądzie. bardzo żwawe i szybkie. może ciut za słabe hamulce. ale ogólnie bardzo polecam.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY FIAT BRAVO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.82% głosów 20
Raczej tak 32.35% głosów 11
Trudno powiedzieć 8.82% głosów 3
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.1/10
Parkowanie
7.9/10
Napęd
Elastyczność
8.2/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.9/10
Przyspieszenie 60-120km
8.1/10
Przyspieszenie 80-120km
8.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.1/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
7.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
6.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.6/10
Przestrzeń z tyłu
7.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
7.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.9/10
Możliwość aranżacji
6.6/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.1/10
Widoczność w lusterkach
8.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.0/10
Elektronika
6.8/10
Naprawy
Niezawodność
6.7/10
Koszty napraw
7.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 10
Komfort jazdy 5
Niezawodność 3
Układ jezdny 3
Spalanie 2
Nadwozie 2
Wnętrze 2
Nic 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 10
Inne 5
Spalanie 4
Wnętrze 2
Układ jezdny 2
Awaryjność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Bravo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Kia Ceed.

  Fiat

  Bravo

  Kia

  Ceed

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Bravo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 16

Fiat Bravo SX 1600 16V 103KM 1997r. hatchback

Ocena ogólna
Zalety: - Cena nie jest wysoka jak na auto tego typu a mimo lat prezentuje się jeszcze dobrze - włoski dizajn. - Świetnie się prowadzi, układ kierowniczy ekstra. - Dużo miejsca wewnątrz. Wady: - Zawieszenie głośno wybiera nierówności. - Słaba widoczność w tylnej szybie- kwestia przyzwyczajenia - Denerwujące piszczenie fotela kierowcy- z tym nic się nie da zrobić

Układ napędowy
Zbiera się ładnie. Niestety te silniczki Fiata lubią wysokie obroty co odczuwa się na stacji benzynowej. Mało awaryjny silnik, ale jeśli coś padnie to już konkretnie - tendencja przeskakiwania paska rozrządu powodująca wariacje silniczka (gaśnięcie, szarpanie na niskich biegach, falowanie obrotów)

Widoczność
Z przodu widoczność doskonała, dla niskich osób regulacja wysokości fotela kierowcy ułatwiająca życie, czasem boczne (przód)słupki utrudniają troszkę zorientowanie w sytuacji wyjazdu z podporządkowanej zasłoniętej. Mała szyba z tyłu = słaba widoczność - kwestia przyzwyczajenia i wyczuci. Lusterka boczne sterowane elektrycznie z kabiny, rozszerzający się tył autka powoduje odczucie małego kąta widzenia znów kwestia przyzwyczajenia

Komfort
Zawieszenie jak to we Fiacie tłucze na nierównościach czy to obciążony czy goły. Słychać wybieranie nierówności na drodze. Fotel przedni (kierowcy) czasem skrzypi lub popiskuje (zaznaczam że w swoim egzemplarzu mam mechaniczną regulację fotela kierowcy i to chyba jest przyczyną takowego zachowania)

Nadwozie
Hmmm dizajn Fiata mimo lat nie starzeje się z przodu jak i z tyłu dużo miejsca, utrudnione wsiadanie wyższych lub tęgich osób do tyłu. Wnętrze bardzo łatwe do czyszczenia wilgotna ściereczka z płynem do plastików wystarcza. Materiał siedzeń mógłby być lepszy wyciera się( we wszystkich modelach Bravo, Brava, Marea) w kilku punktach. Wszystko na miejscu pod ręką - przyciski klima, przeciwmgłowe, radyjko, pokrętła) Bagażnik dla młodej osoby lub młodego małżeństwa wystarcza, wydaje mi się że młoda rodzina z małym dzieckiem też będzie zadowolona wózek wchodzi bez trudu. Zmiany jakie można poczynić to tylko wymiana radyjka seryjnego. Każdego posiadacza Fiata Bravo czeka kiedyś wymiana klameczek.

Układ jezdny
Autko prowadzi się świetnie przy większych prędkościach powyżej 140 kmph kierownica nie drga nie skacze. Jak na takie auto promień skrętu nawet ok

Naprawy
Ciężkawo bywa nawet w serwisach ASO FIAT o dobrego Speca jak w moim przypadku z przeskokiem paska rozrządu. Co do kosztów to chcąc mieć sprawne autko i służące długo jeszcze kupuje tylko części do pierwszego montażu - oryginalne - co kosztuje. ASO też musi z czegoś żyć więc biorą swoje za robociznę Możliwe jest, że robocizna będzie przewyższała koszt części (opcja ASO Fiat)

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja działa bez zarzutu, przy przełączaniu z klimatyzacji na wentylacje i odwrotnie w deszczowe dni przednie szybki dosyć szybko parują (filtr przeciwpyłkowy (kabinowy) nówka)i ciężko z tym walczyć. Wentylator na wyższych prędkościach (3,4)pracuje dosyć głośno ale nie przeszkadza w prowadzeniu.

Elektryka/elektronika
Jak wyżej jeśli już coś padnie to troszkę zabawy jest. Miałem przypadek - przeskoczył pasek rozrządu o 2 (dwa) ząbki i zaczęło się. Może wina mechaników, że się nie połapali. Komputer zwariował pokazywał błędy -silniczka krokowego, czujnika położenia wałka rozrządu(czujnik fazy), czujnika przepustnicy etc. etc. Jeden spec gdy tylko wszedłem powiedział, że przeskoczył rozrząd 2 h i wyjechałem autkiem z servisu ASO Fiat - a w Bronka(bravo przyp. autora) wstąpiło nowe życie. Brakuje mi jakiejś kontrolki informującej o stanie (przepaleniu żarówek)

Pełna opinia o Fiat Bravo SX 1600 16V 103KM 1997r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Fiat Bravo: coupe, coupe cabrio, hatchback, oldtimer

Fiat Bravo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Bravo: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0

Fiat Bravo: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994