Fiat Panda opinie, oceny użytkowników, Fiat Panda spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Panda

Liczba ocen: 95

Średnia ocena:

7.87/10

Fiat Panda spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 6.95/7.78 4.87
trasa 5.52/6.37 4.00
cykl mieszany 6.17/7.19 4.50

Panda

OCENY FIATA PANDA


Ogólna ocena:  

9/10


autko miało być małe, miejskie,zwrotne, ekonomiczne. w 100% takie jest. zakupione było w celu oszczędności, dla studenta, narazie sie opłaca :)
Opinia o układzie napędowym:
czegoż można wymagać od wersji silnika 1.1 montowanego fabrycznie a pandach i seicentach (aktualnie jeszcze produkowanych). skoro dalej silnik jest montowany to znaczy, że nie trzeba go polepszać do "małego, oszczędnego samochodu jakim jest nowa Panda"
Opinia o komforcie:
cóż, kupując samochód bardzo trafne znalazłem stwierdzenie : " autko dla żaka,mieści sie studentka i skrzynka piwa" po paru miesiącach potwierdzam. miejsca z tyłu jak w poczciwym maluchu a przód? cóż, nie można porównywać do limuzyn ale daje rade.
Opinia o nadwoziu:
miejsce jak wyżej. dla kierowcy autko bardzo wygodne, jak i dla pasażera obok. wszystko pod ręką, jedynie mała ilość schowków krepuje ale cóż, samochód to nie szafa na ubrania :) bagażnik daje rade, tylna kanapa skladana bardzo sie przydaje i powiększa znacząco rozmiary bagażnika.
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie dosyć twarde, autko przechyla sie na zakrętach lecz do pewnej granicy, potem jest całkowicie stabilne. elektryczne wspomaganie kierownicy oraz funkcja "city" bardzo pomagają przy ciasnym parkowaniu oraz skutecznie odciążają nadgarstki przy małych prędkościach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Do głównych wad zaliczyć można brak piątego zagłówka w wersji z homologacją dla 5-ciu osób, brak uchwytów dla pasażerów (seicento je miało), brak linek podnoszacych tylną półkę podczas unoszenia pokrywy bagażnika (seicento je miało i nowa wersja pandy też już je ma), brak podśw...
Opinia o układzie napędowym:
Do spokojnej jazdy dynamika wersji z silnikiem 1,2 69KM jest wystarczająca.
Opinia o komforcie:
Jak na samochód klasy "mikro" komfort jazdy jest bardzo dobry.
Opinia o nadwoziu:
W wersji dla 5-ciu osób nie przewidziano zagłówka chociaż autko posiada homologację dla 5-ciu osób. To niewybaczalny błąd. Wyposażenie fabryczne nie przewiduje dywaników. Brak uchwytu dla pasażerów. Bezproblemowe wsiadanie i wysiadanie dzięki wysokim siedzeniom. Brakuje linek podnosząc...
Opinia o układzie jezdnym:
Panda wyposażona w elektryczny układ wspomagania kierownicy doskonale się spisuje a opcja "city" pozwala na komfortowe parkowanie samochodu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Ładne, zgrabne autko z dobrym bezawaryjnym silnikiem, dobrze wyposażone jak na tę klasę pojazdu, brak tylko dzielonych oparć tylnych siedzeń i możliwości złożenia kanapy w celu uzyskania równej,płaskiej przestrzeni bagażowej jak np. w cinquecento.
Opinia o układzie napędowym:
W moim Fiaciku mam silnik o poj.1242cm.i 8 zaworów.Układ napędowy jest dobrze zestrojony,dość elastyczny, powyżej 2500 obrotów bardzo dynamiczny, w warunkach miejskich optymalny,
Opinia o komforcie:
Miękkie zawieszenie zapewnia dobry komfort jazdy, z przodu szeroka konsola może niektórym przeszkadzać, wygodne przednie fotele, ale tylna kanapa jak dla mnie jeszcze wygodniejsza, we wnętrzu dużo miejscsa nad głową nawet dla wysokich osób, dobre wyciszenie,
Opinia o nadwoziu:
Wystarczająco dużo miejsca z przodu i z tyłu jak na małe autko, jeden schowek z przodu i kieszenie w przednich drzwiach to troszkę mało ale są jeszcze na tunelu środkowym uchwyty na kubki, wnętrze z plastiku łatwe w utrzymaniu ale łatwo zarysować, zabezpieczenie przed korozją doskonałe...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się bardzo dobrze, jak po szynach, miękko zawieszone, w zakrętach żadnych uwag, nie dobija na nierównościach, a parkowanie z dodatkowym wspomaganiem "CITY" to sama przyjemność, auto reaguje na najmniejszy ruch kierownicą, która tak lekko się obraca jakby nie miał...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Autko spisuje się bardzo dobrze. Na razie żadnych problemów. Zamontowane radio spisuje się też bardzo dobrze i nie wpływa negatywnie na elektronikę autka. Nieźle wygląda podświetlenie przyrządów i przełączników. Bursztynowe podświetlenie daje czytelny obraz i nie męczy oczu.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo cicho tak, że z kabiny prawie go nie słychać. Skrzynia biegów działa bez najmniejszych problemów a lewarek zmiany biegów umieszczony wysoko na konsoli daje poczucie dużego komfortu. Bardzo dobrze przyspiesza na 2 i 3 biegu. Szybko można osiągnąć setkę. Gorzej z pr...
Opinia o komforcie:
Najlepsze resorowanie przy średnio obciążonym autku. Na przednich fotelach najlepsza jazda. Niezłe wyciszenie.
Opinia o nadwoziu:
Malutki bagażnik ale na zakupy dla dwóch osób wystarczający. Najlepsza wygoda podczas podróży z przodu. Ale gdy z tyłu siedzi tylko jedna osoba to nie jest źle. Słaba możliwość aranżacji. Karoseria niezła ale podatna na obicia. Lakier niezły. Mam żółty kolor i jestem z niego zadow...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się znakomicie szczególnie w mieście i na krótkich trasach. Bardzo dobrze pracują hamulce szczególnie z ABS. Parkowanie przodem bardzo dobrze. Gorzej tyłem.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Samochód posiada bardzo wygodny drążek zmiany biegów. Silnik mógłby być większy ale przy wysokich obrotach ma wystarczające przyśpieszenie.
Opinia o komforcie:
Autko posiada twarde zawieszenie, co jest konieczne z powodu wysokości Pandy. Jednak wraz z dość dobrze wyprofilowanymi fotelami nie przeszkadza w wygodzie prowadzenia. Trochę gorzej jest z tyłu. Trochę mało miejsca na nogi, dodatkowo gdy usiądą trzy osoby z tyłu może być trochę ciasno.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca z przody powinno wystarczyć dla większości osób, dzięki wysokim siedzeniom widoczność jest bardzo dobra, gorzej jest z tyłu, mało miejsca na nogi (przy większym odsunięciu siedzeń przednich), oraz gdy usiądzie z tyłu więcej niż dwie osoby. Bagażnik mały, jednak w tej klasie...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 19


ŚREDNIE OCENY FIAT PANDA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 62.11% głosów 59
Raczej tak 27.37% głosów 26
Trudno powiedzieć 5.26% głosów 5
Raczej nie 3.16% głosów 3
Nie 2.11% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.9/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
9.2/10
Napęd
Elastyczność
7.0/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
7.7/10
Przyspieszenie 0-100km
6.4/10
Przyspieszenie 60-120km
6.3/10
Przyspieszenie 80-120km
6.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.8/10
Resorowanie z obciążeniem
6.8/10
Fotele przednie
7.4/10
Fotele tylne
6.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.0/10
Wyciszenie
6.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.2/10
Przestrzeń z tyłu
5.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.7/10
Bagażnik
5.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.9/10
Możliwość aranżacji
5.7/10
Karoseria
7.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
7.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.8/10
Elektronika
6.8/10
Naprawy
Niezawodność
7.2/10
Koszty napraw
6.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 20
Komfort jazdy 13
Napęd 11
Spalanie 8
Nadwozie 7
Widoczność 5
Wnętrze 4
Nic 3
Układ jezdny 2
Inne 2
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 23
Spalanie 15
Inne 11
Napęd 6
Wnętrze 6
Wentylacja i ogrzewanie 5
Komfort jazdy 5
Układ jezdny 4
Nadwozie 2
Awaryjność 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Panda brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Kia Picanto.

  Fiat

  Panda

  Kia

  Picanto

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Panda

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Tolek

liczba głosów: 34

Fiat Panda Active 1100 benzyna 55KM 2006r. hatchback

Ocena ogólna
Autko spisuje się bardzo dobrze. Na razie żadnych problemów. Zamontowane radio spisuje się też bardzo dobrze i nie wpływa negatywnie na elektronikę autka. Nieźle wygląda podświetlenie przyrządów i przełączników. Bursztynowe podświetlenie daje czytelny obraz i nie męczy oczu.

Układ napędowy
Silnik pracuje bardzo cicho tak, że z kabiny prawie go nie słychać. Skrzynia biegów działa bez najmniejszych problemów a lewarek zmiany biegów umieszczony wysoko na konsoli daje poczucie dużego komfortu. Bardzo dobrze przyspiesza na 2 i 3 biegu. Szybko można osiągnąć setkę. Gorzej z przyspieszaniem między 60-120 i 80-120km.

Widoczność
Widoczność z przodu jest prawie doskonała. Trochę przeszkadzają słupki przy zakrętach. Do tyłu widoczność słaba. Lusterka dają dobrą widoczność.

Komfort
Najlepsze resorowanie przy średnio obciążonym autku. Na przednich fotelach najlepsza jazda. Niezłe wyciszenie.

Nadwozie
Malutki bagażnik ale na zakupy dla dwóch osób wystarczający. Najlepsza wygoda podczas podróży z przodu. Ale gdy z tyłu siedzi tylko jedna osoba to nie jest źle. Słaba możliwość aranżacji. Karoseria niezła ale podatna na obicia. Lakier niezły. Mam żółty kolor i jestem z niego zadowolony bo jest widoczny z daleka i wyróżnia się na tle srebrnego tła innych aut.

Układ jezdny
Autko prowadzi się znakomicie szczególnie w mieście i na krótkich trasach. Bardzo dobrze pracują hamulce szczególnie z ABS. Parkowanie przodem bardzo dobrze. Gorzej tyłem.

Naprawy
Brak na razie jakichkolwiek napraw.

Wentylacja i ogrzewanie
Autko bez klimy. Trudno się ogrzewa zimą. Łatwo parują szyby i ciężko je odparować. Z wentylacją latem jest nieco lepiej niż z ogrzewaniem zimą. W mojej ocenie jest to autko lepsze do jeżdżenia w lecie niż w zimie.

Elektryka/elektronika
Brak uwag.

Pełna opinia o Fiat Panda Active 1100 benzyna 55KM 2006r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Fiat Panda: hatchback, inne, mini-van, pick-up, sedan (limuzyna), van

Fiat Panda: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Panda: 0.65, 0.8, 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4

Fiat Panda: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 1997, 1992