Fiat Siena opinie, oceny użytkowników, Fiat Siena spalanie 1.4 (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Siena

1.4

Liczba ocen: 13

Średnia ocena:

6.92/10

Fiat Siena spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.13/11.38 -.--
trasa 6.70/8.91 -.--
cykl mieszany 7.75/8.76 -.--

Siena

OCENY FIATA SIENA


Ogólna ocena:  

7/10


Tani, mało awaryjny i pakowny samochód dla niezbyt zamożnej małej rodziny. Nie psuje się i nie żre go rdza, ale z drugiej strony - mało atrakcyjna stylistyka i spore pragnienie przy silniku 1.4 (przy 1.6 jeszcze gorzej, a przy 1.2 nie wiem). Wystarczająco dynamiczny, dość cichy i z przyzwo...
Opinia o układzie napędowym:
W jeździe miejskiej przyspieszenie wystarczające, natomiast słabo wypada przy np. wyprzedzaniu TIRów na trasie. Ogólnie silnik 1.4 jest ok dla mało wymagającego urzytkownika.
Opinia o komforcie:
Samochód przyzwoicie zawieszony. Dość twardy. Obciążony niekiedy dobija na większych nierównościach. W kabinie stosunkowo cicho, ciszej niż w Punto. Fotele przednie dobre, choć mogłyby lepiej trzymać na zakrętach. Z tyłu znacznie gorzej, choć po kilkuset kilometrach nie bolą plecy.
Opinia o nadwoziu:
Tutaj mam dwoistość w ocenie ;) Z przodu siedzi się bardzo wygodnie, z tyłu znacznie gorzej, ale znośnie. Ergonomia na średnim poziomie. Bagażnik pojemny i równy... spokojnie można zapakować cielaka i teściową. Jakość materiałów poniżej krytyki. Kiepskie plastiki i nieprzyjemne tkan...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się w miarę precyzyjnie, hamulce przeciętne, trzeba przyzwyczaić się do parkowania tyłem - mała szyba i wystający "tyłek".
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Dosyć tanie i łatwo dostępne części. niestety blacharka słaba i trzeba się przy nim nadłubać. Auto ciche i wygodne. Tani w eksploatacji fajne auto rodzinne
Opinia o układzie napędowym:
Silnik na starcie potrzebuje ciężkiej nogi żeby jakoś fajniej go bujnąć ale to przecież nie jest sportowy samochód. Delikatnie klekocze i prawie zawsze coś jest w nim do zrobienia ale to model z 1998 r więc ma prawo no i to w końcu Fiat ( czyli zdrowy silnik dobra skrzynia ) ale wymaga do...
Opinia o komforcie:
Bardzo miękkie zawieszenie daje miłe uczucie płynięcia po drodzę. Niestety przekłada się to na zakrętach - duża prędkość odpada. W trakcie jazdy trzyma się drogi dosyć dobrze
Opinia o nadwoziu:
Skromne wykończenia ale solidne, nic nie trzeszczy wszystko jest zwarte. Swobodnie można zwiększać i zmniejszać przestrzeń między fotelemi. Bagażnik wystarczający na duże zakupy i wypad na kilka dni w plener. Ale za dużo w niego nie wejdzie. Niestety bardzo słabe blachy w okolicach nadk...
Opinia o układzie jezdnym:
Miękkie zawieszenie przy ok 70 na godzinę ostre zakręty sprawiają że adrenalina idzie do góry i masz wrażenie jakbyś zaraz miał odlecieć w pobocze :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jak narazie jestem zadowolony i nie mam większych uwag
Opinia o układzie napędowym:
według mnie jest to samochód dla ludzi statecznych którzy chcą posiadac średniaka bez zapędów wyścigowca, choć max który na nim zrobiłem nie jest wcale taki mały - 175km/h
Opinia o komforcie:
w sumie dość wygodny, jednak wyciszenie mogło być znacznie lepsze
Opinia o nadwoziu:
bezsprzecznym atutem tej bryki jest ogromnych rozmiarów bagaznik, sam się przekonałem wyjeżdżając z rodziną na wakacje- weszło tam wszystko co sobie zaplanowaliśmy i jeszcze zostało miejsce, przestrzeń wewnątrz już nie tak optymistyczna, aczkolwiek wystarczająca dla 4 osób nie wiem j...
Opinia o układzie jezdnym:
nie można tego samochodu nazwać demonem precyzyjności, ale też nie ma większych problemów z jego zachowaniem na drodze, a na marginesie to parkuje mi się nim łatwiej niż Seicento którym jeździłem wcześniej mimo iż jest większy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Solidne, trwałe auto. Choć brzydkie, to jednak bezawaryjne i dość wygodne. Dużo pali.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1.4 w mieście wystarcza, zaś na autostradzie przy wyższych obrotach robi się głośny i mało elastyczny. Ogólnie ok, ale spalanie znacznie powyżej oczekiwań.
Opinia o komforcie:
Z przodu wygodnie, z tyłu też, ale tylko dla 2 pasażerów. Siedzenia nie męczą, choć nie grzeszą trzymaniem bocznym. Materiały obicia sztuczne, ale wytrzymałe. Hałas do przyjęcia przy prędkości do 120 km/h.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu wygodnie, z tyłu marniej... materiały niskiej jakości, twarde plastiki, sztuczne obicia. Wielki bagażnik i przyzwoita karoseria.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy wyższych prędkościach mniej stabilny i przewidywalny, za to przy oszczędnej jeździe - bez zarzutu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


na tę cenę i rocznik młody powyżej dobry! bez awaryjny do dziś.
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia OK, dość elastyczna, silnik za słaby jak na tę wagę samochodu. trzeba uważać podczas przyśpieszania. tylko 75 koni a sedan duzy bagażnik i duże auto. jeśli ktoś lubisz wyprzedać i często się spieszy to nie polecam.
Opinia o komforcie:
zawieszenie bardzo komfortowe. fotele bez rewelacji dość wygodne. auto wysokie, pewnie się jeździ.
Opinia o nadwoziu:
Ani śladu rdzy, bagażnik ogromny 520 o ile się nie mylę litrów. dużo miejsca, cztery osoby mogą komfortowo podróżować.
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi się dobrze jak na niską cenę za jaką można te auta kupić. Kieruje się dobrze i pewnie.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY FIAT SIENA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 23.08% głosów 3
Raczej tak 38.46% głosów 5
Trudno powiedzieć 23.08% głosów 3
Raczej nie 15.38% głosów 2
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
6.4/10
Układ kierowniczy
6.8/10
Hamulce
6.3/10
Parkowanie
6.1/10
Napęd
Elastyczność
6.5/10
Skrzynia biegów
7.2/10
Silnik
6.8/10
Przyspieszenie 0-100km
5.3/10
Przyspieszenie 60-120km
5.6/10
Przyspieszenie 80-120km
5.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.5/10
Resorowanie z obciążeniem
6.7/10
Fotele przednie
7.0/10
Fotele tylne
6.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
5.0/10
Wyciszenie
5.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.5/10
Przestrzeń z tyłu
6.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
6.5/10
Bagażnik
9.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
4.9/10
Możliwość aranżacji
4.7/10
Karoseria
6.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
6.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.8/10
Widocznośc do tyłu
6.0/10
Widoczność w lusterkach
8.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.6/10
Elektronika
4.1/10
Naprawy
Niezawodność
4.2/10
Koszty napraw
4.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 5
Komfort jazdy 4
Nic 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 7
Widoczność 1
Napęd 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Siena brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Daewoo Lanos.

  Fiat

  Siena

  Daewoo

  Lanos

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Siena

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 23

Fiat Siena 1400 0KM 1998r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
jak narazie jestem zadowolony i nie mam większych uwag

Układ napędowy
według mnie jest to samochód dla ludzi statecznych którzy chcą posiadac średniaka bez zapędów wyścigowca, choć max który na nim zrobiłem nie jest wcale taki mały - 175km/h

Widoczność
w tył trochą przeszkadzają tylne słupki, ale można sie przyzwyczaić

Komfort
w sumie dość wygodny, jednak wyciszenie mogło być znacznie lepsze

Nadwozie
bezsprzecznym atutem tej bryki jest ogromnych rozmiarów bagaznik, sam się przekonałem wyjeżdżając z rodziną na wakacje- weszło tam wszystko co sobie zaplanowaliśmy i jeszcze zostało miejsce, przestrzeń wewnątrz już nie tak optymistyczna, aczkolwiek wystarczająca dla 4 osób nie wiem jak z 5 bo jeszcze nie wybierałem się nigdzie w piątkę

Układ jezdny
nie można tego samochodu nazwać demonem precyzyjności, ale też nie ma większych problemów z jego zachowaniem na drodze, a na marginesie to parkuje mi się nim łatwiej niż Seicento którym jeździłem wcześniej mimo iż jest większy

Wentylacja i ogrzewanie
mam wózek bez klimy więc ocenię tylko ogrzewanie, mogło być trochę lepiej

Pełna opinia o Fiat Siena 1400 0KM 1998r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Fiat Siena: hatchback, sedan (limuzyna)

Fiat Siena: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Siena: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.9

Fiat Siena: 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1988