Volkswagen Golf opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Golf spalanie 1989r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Golf

1989r.

Liczba ocen: 15

Średnia ocena:

8.20/10

Volkswagen Golf spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.30/8.77 5.60
trasa 7.57/7.67 5.03
cykl mieszany 8.53/8.17 5.20

Golf

OCENY VOLKSWAGENA GOLF


Ogólna ocena:  

8/10


Ogólnie auto idealne dla młodych aktywnych ludzi, którzy nie mają dużych funduszy na auto. Dobrze zadbany egzemplarz nie wymaga znacznego wkładu finansowego, a przy okazji moze długo posłużyc. Jedyną wadą tego silnka jest duże spalanie. PolecaM!
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia którą mam jest 4 biegowa więc prędkość max. przy 3 tys obrotów to ok. 85km/h. Jego przyspieszenie jest wystarczające do dynamicznej jazdy, ale na wyścigi to nie polecam :)
Opinia o komforcie:
Tylne amortyzatory w moim golfie to monroe wymienianbe okolo roku temu przy załadownym bagażniku i 4 osobami samochód nie dobija na średnich polskich drogach, ale juz przy większycgh dołach musze zwalniać. przednie fotele są dlamnie bardzo wygodne nie lubie kubełków ani strasznie miękkich...
Opinia o nadwoziu:
przestrzeni jest w miare dużo dla 3 osobowej rodziny. w srodku jest duzo schowków i pułeczek, a przy 19 letnim samochodzie nie widac oznak rdzy ( garażowany i zadbany)
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się dobrze trzyma się drogi na zakrętach nawet przy szybszej prędkości. Droga hamowania w normalnych warunkach nie jest za duża. Samochód jest w miarę mały więc parkowanie nie sprawia kłopotów.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik to prosta konstrukcja, 8 zaworowy, raczej niskoobrotowy i bardzo elastyczny - jazda poniżej 2000 rpm nie jest niczym nadzwyczajnym chociaż najlepiej sprawuje się w zakresie 2200 - 3800
Opinia o komforcie:
Zawieszenie to stara konstrukcja więc nie ma się co spodziewać dużego komfortu. Fotele są dosyć wygodne, dobrze trzymają w zakrętach - zależne od wersji - Po przejechaniu dłuższego dystansu jest odczuwalne lekkie zmęczenie. Wyciszenie jest niewystarczające, powyżej 120km/h trudno norma...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu jest wystarczająco nawet dla wysokich osób, Zegary, przełączniki etc znajdują się w zasięgu ręki:) Bagażnik jest dość pojemny, po rozłożeniu tylnych foteli można przewieźć małą lodówkę czy też kuchenkę. Jakość materiałów niestety jest...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód mimo swoich lat nadal sprawuje się bardzo dobrze, jak na rozwiązania techniczne z lat 80-tych prowadzi się dobrze, w mieście łatwo się parkuje. Minusem są hamulce, trochę za słabe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Należy pamiętać o układzie zapłonowym, oraz zasilania paliwa, częste pekanie przewodów paliwowych giętkich. Auto to lubi jednak wysokie obroty, czasami przy zamulonej jeździe potrafi spadać z obrotów.
Opinia o układzie napędowym:
Wadą jest zmiana biegu z 1-2 potrafi zachrobotać, sprawdzone na 5 golfach,pilnować stanu oleju około 3/4 stanu zakładanego na bagnecie, nawet po remoncie silnika sam sobie wyrównuje do tego poziomu (zawsze znajdzie się szczelinka na oddanie nadmiaru)
Opinia o komforcie:
Jak sama nazwa wskazuje nie jest to model rodzinny, zalecane 2+1 (małe 1) siedzenia w standardzie kubełkowe doskonale trzymają na zakrętach.
Opinia o układzie jezdnym:
Wysoka moc + lekki przód, potrafi zaskoczyć. Hamulce: przód tarcze wentylowany, tył tarcze wersja z ABS.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jest to dosyć fajne autko wymaga malych inwestycji a nas nie zawiedzie
Opinia o układzie napędowym:
na niskich biegach auto przyspiesza calkiem dobrze no już tak na najwyższym jest z tym gorzej ale ogólnie nie ma co nażekać
Opinia o komforcie:
amortyzacja - to zależy od tego ile w nią zainwestujemy, siedzenia dosyć wygodne jak na tamte czasy, wyciszenie troche pozostawia do życzenia ale ogolnie nie jest źle
Opinia o nadwoziu:
miejsca mamy w tym modelu dosyć dużo i sporo mozna w nim pozmieniać wg wlasnego uznania, bagaznik dosyć pojemny, karuseria jak na taki woz bardzo dobra
Opinia o układzie jezdnym:
jak na autko tego rocznika sprawuje się całkiem nieżle na naszych drogach a jego eksploatacja nie jest zbyt kosztowna, nie ma co się dziwić że w 21 letnim samochodzie coś się nam zepsuje
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


dluga eksploatacja bez zadnych wkladow finansowych
Opinia o układzie napędowym:
silnik i skrzynia po prostu idealne. skrzynia 4 biegowa est idealna do wyprzedzani, na 3 biegu bralem karzde auto i bardzo szybko wtedy wkrecal sie na obroty.
Opinia o komforcie:
chyba najslabrzy punkt, twarde zawieszenie ale za to wytrzymale.
Opinia o układzie jezdnym:
szalu nie ma ale bez naprawy zawieszenia zrobilem prawie 200 tys i sprzedalem go dalej...
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN GOLF

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 80.00% głosów 12
Raczej tak 20.00% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.1/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
7.7/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
7.6/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.4/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.1/10
Resorowanie z obciążeniem
6.6/10
Fotele przednie
7.8/10
Fotele tylne
7.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.4/10
Wyciszenie
5.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.4/10
Bagażnik
7.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.1/10
Możliwość aranżacji
7.0/10
Karoseria
8.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.6/10
Elektronika
5.7/10
Naprawy
Niezawodność
5.7/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 4
Spalanie 2
Nadwozie 2
Inne 1
Komfort jazdy 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 2
Nic 2
Układ jezdny 1
Spalanie 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Golf brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi A3.

  Volkswagen

  Golf

  Audi

  A3

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Golf

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Grzegorz

liczba głosów: 29

Volkswagen Golf II 1300 gażnik 54KM 1989r. hatchback

Ocena ogólna
Ogólnie auto idealne dla młodych aktywnych ludzi, którzy nie mają dużych funduszy na auto. Dobrze zadbany egzemplarz nie wymaga znacznego wkładu finansowego, a przy okazji moze długo posłużyc. Jedyną wadą tego silnka jest duże spalanie. PolecaM!

Układ napędowy
Skrzynia którą mam jest 4 biegowa więc prędkość max. przy 3 tys obrotów to ok. 85km/h. Jego przyspieszenie jest wystarczające do dynamicznej jazdy, ale na wyścigi to nie polecam :)

Widoczność
widoczność zprzodu i w lusterku wstecznym jest iodealna jak dla mnie,a le są troche za małe lusterka boczne .

Komfort
Tylne amortyzatory w moim golfie to monroe wymienianbe okolo roku temu przy załadownym bagażniku i 4 osobami samochód nie dobija na średnich polskich drogach, ale juz przy większycgh dołach musze zwalniać. przednie fotele są dlamnie bardzo wygodne nie lubie kubełków ani strasznie miękkich foteli. przy małych obrotach silnika w samochodzie jest w miarę cicho.

Nadwozie
przestrzeni jest w miare dużo dla 3 osobowej rodziny. w srodku jest duzo schowków i pułeczek, a przy 19 letnim samochodzie nie widac oznak rdzy ( garażowany i zadbany)

Układ jezdny
Auto prowadzi się dobrze trzyma się drogi na zakrętach nawet przy szybszej prędkości. Droga hamowania w normalnych warunkach nie jest za duża. Samochód jest w miarę mały więc parkowanie nie sprawia kłopotów.

Wentylacja i ogrzewanie
Samochód ma bardzo dobre grzanie po około 5 minutach jazdy leci juz gorące powietzre, ale przełączniki miedzy szybą a nagami itp. jest kiepska.

Pełna opinia o Volkswagen Golf II 1300 gażnik 54KM 1989r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Golf: cabrio, camping, coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, sedan (limuzyna), van

Volkswagen Golf: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Golf: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.8

Volkswagen Golf: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1982, 1980, 1979, 1978