Volkswagen Golf opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Golf spalanie 2009r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Golf

2009r.

Liczba ocen: 9

Średnia ocena:

8.78/10

Volkswagen Golf spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.60/13.60 9.00
trasa 5.80/10.20 6.75
cykl mieszany 6.90/11.90 7.25

Golf

OCENY VOLKSWAGENA GOLF


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo dynamiczny i oszczędny samochód dla 4 dorosłych osób lub rodziny z dwójką dzieci. Doskonałe zawieszenie i hamulce to jego wielka zaleta. Przydałoby się więcej "iskry" w stylistyce, szersze siedzenie tylne i większy bagażnik.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik z kompresorem i turbosprężarką jest bardzo elastyczny. Na 6 biegu można jechać (i przyspieszać ) od 1500 obr./min. czyli ok. 60 km/h. Skrzynia biegów działa bardzo precyzyjnie lecz nie lubi zmian przy zbyt wysokich obrotach. Przyspieszenie poniżej 8 s do 100 km/h zupełnie satysfakcj...
Opinia o komforcie:
Jazda po nierównościach zarówno z obciążeniem jak i bez to przyjemność (o ile nierówności mogą ją dawać). Resorowanie jest sprężyste również z obciążeniem. Fotele przednie dość twarde ale doskonale spisują się w dłuższych trasach. Na tylnych siedzeniach dość dużo miejsca w...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca z przodu wystarczająco nawet dla wysokich kierowców i pasażerów. Z tyłu wysocy ale już nie grubi będą też zadowoleni. Obsługa bardzo ergonomiczna ale przez to też "zbyt czysta i oczywista" - niemiecka aż do bólu. Wykończenie bardzo staranne, materiały dobrej jakości...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód trzyma się drogi jak przyklejony. Zawieszenie sprężyste, doskonale wybierające i tłumiące nierówności. Układ kierowniczy nie przenosi drgań. Hamulce wyróżniają się skutecznością i są mało podatne na przegrzanie. Parkowanie bardzo ułatwiają czujniki zarówno tylne jak i ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Zawsze mogłoby być lepiej, ale za tą cenę auto i w tym roczniku przyjemność jeżdżenia tym autem jest duża.
Opinia o układzie napędowym:
Trudno mi się wypowiadać co do przyspieszania, bo to mój najmocniejszy silnik. Jedno jest pewne. Sekwencyjny gaz polecam gorąco, bo nie widzę specjalnej różnicy w przyśpieszaniu na gazie i na benzynie. Dużym atutem tego silnika jest jego elastyczność. Na trasie biegi redukuję jak dzieci ...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy zależy od pasażerów :) A tak na poważnie. Siedzenia mogłyby być wygodniejsze. Z tyłu jest miejsce i na nogi i na głowę - to jest plus kombi. Jedyny mankament to głośność (opory powietrza). Ja bardziej słyszę powietrze i toczenie kół niż silnik.
Opinia o nadwoziu:
Mam 170cm więc przestrzeni mam dużo :) Ale ogólnie jest z przodu i z tyłu dość miejsca. Miałem golfa III i w porównaniu z poprzednikiem materiały użyte w IV to przeskok o parę klas. Nawet w porównaniu z nowszymi autami innych marek nie ma wstydu. Ergonomia jak u Niemców wzorowa. Atutem...
Opinia o układzie jezdnym:
Troszkę się buja przy zmianie biegów. W IV jest naprawdę miękkie zawieszenie. W porównaniu oczywiście do Golfa III lub Audi. Nawierzchni trzyma się dobrze nawet na węższych zimówkach nie mam problemów na zakrętach. Zmienny kąt kół to błogosławieństwo przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Szukałem auto rodzinnego, mini VANa - Pomiędzy Touran a Golf Plus - wolałem Golfa. Touran ma twarde zawieszenie. Czuć każdą dziurę. Wady - nie znalazłem jeszcze.
Opinia o układzie napędowym:
Jak na wielkość samochodu silnik 1.4 80KM jest trosze mały ale wcale nie taki mułowaty jakby się mogło wydawać. Nawet z kompletem pasażerów sprawdza się dobrze.
Opinia o komforcie:
Siedzeia kubełkowe sprawdzaja sie super.
Opinia o nadwoziu:
Wieksza przestrzeń dzięki wyższemu dachowi od zwykłego golfa o 10cm daje wiećej swobody przy czym siedzi sie wyżej. Pasażerowie z tyłu wogole nie narzekają na brak miejsca bo jest pod dostatkiem. Obsługa wnętrza jak we VW - nudna ale wszystko poukładane rewelacyjnie
Opinia o układzie jezdnym:
Ze wszystkich aut jakie posiadałem Golf Plus sprawdza sie dla mnie rewelacyjnie. Prowadzenie, wnetrze i bagażnik jak na te auto dla mnie jest na max ocene.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto jest super, niczego mu nie brakuje
Opinia o układzie napędowym:
Auto na każdym biegu jest elastyczne, manewr wyprzedzania można wykonać praktycznie na każdym biegu.
Opinia o komforcie:
Fotele są kubełkowe, co zapewnia doskonałe trzymanie ciała podczas jazdy. Zawieszenie jest twarde, co pozwala na szybkie pokonywanie zakrętów. Podczas dużych prędkości w aucie jest cicho.
Opinia o nadwoziu:
Auto różni się od golfa V. Jest zrobione w środku z wysokiej klasy materiałów. Jestem wysoką osoba 187cm wzrostu, i osoby z tyłu mogą mieć mało miejsca.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto posiada napęd na 4 koła, tak więc właściwości jezdne są doskonałe
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Wady? Trochę za mały bagażnik i brak lamp ksenonowych (nie ma nawet w opcji)
Opinia o układzie napędowym:
mógłby troszeczke mniej palić 9 litrów w mieście to dużo przy nowoczesnym 1.4 Ale w trasie tylko 5.
Opinia o komforcie:
Super wyciszony
Opinia o nadwoziu:
Bardzo wygodny,wnętrze przyjemne dla oka i dla dotyku. Szczerze to żadne Audi czy Merc nie mają tak przytulnego wnętrza
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN GOLF

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 44.44% głosów 4
Raczej tak 22.22% głosów 2
Trudno powiedzieć 22.22% głosów 2
Raczej nie 11.11% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.4/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
9.2/10
Parkowanie
8.9/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
9.1/10
Przyspieszenie 0-100km
8.4/10
Przyspieszenie 60-120km
9.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.4/10
Resorowanie z obciążeniem
9.0/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
7.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
8.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.7/10
Możliwość aranżacji
8.7/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
8.2/10
Widoczność w lusterkach
8.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.3/10
Elektronika
9.1/10
Naprawy
Niezawodność
9.7/10
Koszty napraw
7.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 3
Wnętrze 2
Komfort jazdy 1
Spalanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 2
Spalanie 2
Nic 2
Wnętrze 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Golf brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi A3.

  Volkswagen

  Golf

  Audi

  A3

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Golf

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 103

Volkswagen Golf Plus 1400 80KM 2009r. van

Ocena ogólna
Szukałem auto rodzinnego, mini VANa - Pomiędzy Touran a Golf Plus - wolałem Golfa. Touran ma twarde zawieszenie. Czuć każdą dziurę. Wady - nie znalazłem jeszcze.

Układ napędowy
Jak na wielkość samochodu silnik 1.4 80KM jest trosze mały ale wcale nie taki mułowaty jakby się mogło wydawać. Nawet z kompletem pasażerów sprawdza się dobrze.

Widoczność
Dzięku nadwoziu wyższemu od zwykłego Golfa widocznośc o wiele lepsza. Siedzi sie wyżej. Wszystko lepiej widac. Nie siedzi sie na podłodze.

Komfort
Siedzeia kubełkowe sprawdzaja sie super.

Nadwozie
Wieksza przestrzeń dzięki wyższemu dachowi od zwykłego golfa o 10cm daje wiećej swobody przy czym siedzi sie wyżej. Pasażerowie z tyłu wogole nie narzekają na brak miejsca bo jest pod dostatkiem. Obsługa wnętrza jak we VW - nudna ale wszystko poukładane rewelacyjnie

Układ jezdny
Ze wszystkich aut jakie posiadałem Golf Plus sprawdza sie dla mnie rewelacyjnie. Prowadzenie, wnetrze i bagażnik jak na te auto dla mnie jest na max ocene.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie Climatic sprawdza sie dobrze. Lepsza byłaby wersja Climatronic. PLUS za wentylacje na tylnie siedzenia dla pasażerów

Elektryka/elektronika
Co tu dodawać - nic nie szwankuje, działa super.

Pełna opinia o Volkswagen Golf Plus 1400 80KM 2009r. van »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Golf: cabrio, camping, coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, sedan (limuzyna), van

Volkswagen Golf: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Golf: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.8

Volkswagen Golf: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1982, 1980, 1979, 1978