Fiat Grande Punto opinie, oceny użytkowników, Fiat Grande Punto spalanie 2007r. (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Grande Punto

2007r.

Liczba ocen: 22

Średnia ocena: 7.91/10

Fiat Grande Punto spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
7.51/7.77
6.30
trasa
5.56/6.60
5.20
cykl mieszany
6.54/7.30
6.00

Oceny FIATA GRANDE PUNTO

Krzysiek2017-11-18

Ogólna ocena:

10/10

Samochód, jak na tę klasę i posiadany silnik nie posiada praktycznie żadnych wad. No może przydałby się większy bagażnik.
Opinia o układzie napędowym:
Jeżeli ktoś oczekuje od silnika 1,4 95 KM przyspieszenia Lamborghini to pomylił auta. Samochód z tym silnikiem sprawdza się i w mieście i na trasie.
Opinia o komforcie:
Przednie fotele (oprócz foteli sportowych) mają za słabe podparcie boczne i na wejściu ostro w zakręt trochę przesuwa ciało w bok.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu nawet człowiekowi o wzroście 2 m nie stwarza problemu. Z tyłu jak na samochód takiej klasy jest wystarczająco. Ponieważ samochód jest 3-drzwiowy, jak w każdym takim pojeździe utrudnione jest wsiadanie na tylne miejsca. Po 10 latach użytkowania nie widać zbytniego zuż...
Opinia o układzie jezdnym:
Jak w jednym z komentarzy ktoś napisał, że wspomaganie jest za intensywne przy większych prędkościach, pragnę wyjaśnić, że wspomaganie "City" wyłącza się powyżej 60 km/h i auto prowadzi się normalnie. "City" jest super do manewrów na parkingu. Kierownicę obraca s...

2009-07-11

Ogólna ocena:

7/10

samochód nie jest zły, ale jakość jego montażu jest marna, serwis niezbyt chętnie usuwa zgłaszane usterki, ogólnie nie jest źle, ale nie jestem pewien czy w przyszłości po raz kolejny będę chciał kupić fiata
Opinia o układzie napędowym:
silnik bierze olej ok 1L/10000km, wsteczny czasem nie wchodzi, najlepsza dynamika jest wysokich obrotach, na niskich jest marnie,
Opinia o komforcie:
zawieszenie stuka na nierównosciach,
Opinia o nadwoziu:
blachy krzywo spasowane, plastyk w srodku skrzypi
Opinia o układzie jezdnym:
zbyt mocne wspomaganie kierownicy przy większych prędkościach,

2009-11-29

Ogólna ocena:

9/10

Do użytku prywatnego stosunkowo tani i bezawaryjny samochód rodzinny. Do nauki jazdy udany model.
Opinia o układzie napędowym:
Żadnych rewelacji, silnik dla spokojnej jazdy dobry, na trasie trochę męczący
Opinia o komforcie:
Średnie zawieszenie jak na nasze drogi
Opinia o nadwoziu:
Nowoczesne rozwiązania jak dla samochodu klasy popularnej
Opinia o układzie jezdnym:
Dopracowany w stosunku do poprzednich modeli Fiata Punto

Tomasz2010-07-15

Ogólna ocena:

7/10


Opinia o układzie napędowym:
Po przekroczeniu 2000 obrotów samochód dostaje mocnego "kopa" i trzeba uważać aby komuś nie wjechać w bagażnik.
Opinia o układzie jezdnym:
Linia okien zwęża się do tyłu i czasem trudno ocenić czy nie uderzymy w coś przy cofaniu. Czasem dodatkowe wspomaganie hamulca oraz system "holder" przeszkadzają zamiast pomagać.

2008-12-03

Ogólna ocena:

8/10

Ładna karoseria, dużo w nim miejsca, mimo wszystko paliwożerny, silnik "mułowaty".
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce (100-0 km)grubo powyżej 40 m, parkowanie utrudnione ze względu na słupki.

Średnie oceny FIAT GRANDE PUNTO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
36.36%
głosów 8
Raczej tak
45.45%
głosów 10
Trudno powiedzieć
18.18%
głosów 4
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
7.2/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
7.8/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
6.4/10
Przyspieszenie 80-120km
6.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.7/10
Resorowanie z obciążeniem
7.6/10
Fotele przednie
7.9/10
Fotele tylne
7.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.9/10
Wyciszenie
7.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
7.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
6.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.6/10
Możliwość aranżacji
6.2/10
Karoseria
8.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
6.9/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.7/10
Elektronika
6.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.8/10
Koszty napraw
6.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
4
Spalanie
3
Inne
3
Układ jezdny
2
Nadwozie
2
Nic
2
Wnętrze
2
Niezawodność
2
Napęd
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne
7
Nic
4
Wentylacja i ogrzewanie
3
Spalanie
2
Nadwozie
1
Awaryjność
1
Napęd
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Fiat Grande Punto brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Fiesta.

Fiat Grande Punto

Fiat Grande Punto

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Grande Punto

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Krzysiek

liczba głosów: 8

Fiat Grande Punto Dynamic 1400 Starjet 95KM 2007r. hatchback

Ocena ogólna

Samochód, jak na tę klasę i posiadany silnik nie posiada praktycznie żadnych wad. No może przydałby się większy bagażnik.

Układ napędowy

Jeżeli ktoś oczekuje od silnika 1,4 95 KM przyspieszenia Lamborghini to pomylił auta. Samochód z tym silnikiem sprawdza się i w mieście i na trasie.

Widoczność

Nie mam problemu z widocznością.

Komfort

Przednie fotele (oprócz foteli sportowych) mają za słabe podparcie boczne i na wejściu ostro w zakręt trochę przesuwa ciało w bok.

Nadwozie

Przestrzeń z przodu nawet człowiekowi o wzroście 2 m nie stwarza problemu. Z tyłu jak na samochód takiej klasy jest wystarczająco. Ponieważ samochód jest 3-drzwiowy, jak w każdym takim pojeździe utrudnione jest wsiadanie na tylne miejsca. Po 10 latach użytkowania nie widać zbytniego zużycia tapicerki typu: przetarcia, pęknięcia. Nic takiego nie występuje. Zjawisko korozji przez ten okres nie odnotowałem. Łatwość zmiany pojemności bagażnika, przez położenie oparć. kanapa dzielona 60/40. Przełączniki łatwo dostępne, widoczność zagarów bez zarzutu.

Układ jezdny

Jak w jednym z komentarzy ktoś napisał, że wspomaganie jest za intensywne przy większych prędkościach, pragnę wyjaśnić, że wspomaganie "City" wyłącza się powyżej 60 km/h i auto prowadzi się normalnie. "City" jest super do manewrów na parkingu. Kierownicę obraca się jednym palcem.

Naprawy

Świetnie zrobione auto. Bałem się, że będzie gorzej, ale jestem pozytywnie zaskoczony. Do dnia dzisiejszego z zawieszenia wymieniłem jeden drążek układu kierowniczego i stabilizatora. Pozostałe podzespoły jak wahacze, amortyzatory pracują bez zarzutu. Koszty napraw do przeżycia.

Wentylacja i ogrzewanie

Klimatyzacja dwustrefowa, jaką posiadam w moim aucie działa bez zarzutu i natychmiast. Ogrzewanie również bez problemu.

Elektryka/elektronika

Nie miałem żadnego problemu z elektryką i elektroniką.

Zobacz również opinie:

Fiat Grande Punto: coupe, hatchback, kombi

Fiat Grande Punto: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Grande Punto: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.9

Fiat Grande Punto: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 1998, 1997